Изтъкнат китайски учен и интелектуалец се превърна в първата известна публична фигура, който хвърля вината за кризата с новия коронавирус върху държавния глава на страната Си Цзинпин, посочвайки, че разпространението на смъртоносния вирус "разкри прогнилото ядро на китайското управление", информира "Гардиън". 

С влошаването на кризата в цялата страна Сю Джангрун, професор по право в един от най-добрите университети в страната, разкритикува остро правителството, оглавявано от Си, в есе, озаглавено: "Вирусна тревога, когато яростта превъзмогва страха". В него той хвърля вината за настоящата национална криза върху Си Цзинпин и културата на потискане и "системната импотентност", която той е създал. Вирусът вече уби повече от 1000 души в Китай.

Коронавирусът можел да зарази 60 процента от световното население

Коронавирусът можел да зарази 60 процента от световното население

Дори при 1% смъртност това може да са огромен брой починали

"Това е система, която превръща всяко природно бедствие в още по-голяма, сътворена от човека, катастрофа. Епидемията от коронавируса разкри прогнилото ядро на китайското управление; крехката и празна сърцевина на клатещата се сграда на държавата се показа, както никога досега", изтъква интелектуалецът.

Сю определя заразата като "национално бедствие", което включва политиката, икономиката и "етичната тъкан на страната", което го прави "по-опасно от самата тотална война".

Инкубационният период на коронавируса не е 14 дни, а 24 дни

Инкубационният период на коронавируса не е 14 дни, а 24 дни

Температура е измерена при 43,8% от пациентите, но по-късно след хоспитализация е при 87,9% от заразените.

Рядката открита остра критика срещу Си Цзинпин идва, докато страната се опитва да се върне към някаква форма на нормалност, като компаниите и фабриките бавно се връщат към работния процес след седмици на карантинни мерки. По-рано днес Китайската национална здравна комисия съобщи за нови 108 смъртни случая от коронавируса, като с това общият брой на жертвите стана 1016 души.

Властите съобщиха за 2 478 нови случая на заразени само вчера, което е по-малко от 3 062 заразени предния ден. Това предизвиква известен оптимизъм, че мерките за ограничаване на вируса действат, след като над 40 000 души са заразени. Има повече от 300 случая в 24 страни и територии.

От Сингапур до Алпите проследяват контакти на заразен с коронавирус британец

От Сингапур до Алпите проследяват контакти на заразен с коронавирус британец

"Очевидната лекота, с която се разпространява вируса, предизвиква безпокойство"

След седмици на изчезване от публичното пространство, вчера Си Цзинпин посети квартал и болница в Пекин, където проведе видеоразговор със здравни работинци в Ухан.

Есето на Сю улавя нарастващия обществен гняв към правителството, който достигна нов връх след смъртта през миналата седмица на лекаря, който разгласи и алармира за задаващия се проблем с коронавируса. Властите се опитаха да обвинят бюрократи на по-ниско ниво, но висшите началници не можаха да се изплъзнат. По-рано днес партийният секретар на здравната комисия на провинция Хубей и директорът на провинциалната здравна комисия в Хубей бяха уволнени.

Близо всеки пети случай на коронавирус в Китай може да е с фатален край

Близо всеки пети случай на коронавирус в Китай може да е с фатален край

Учени от Центъра за анализ на инфекциозните заболявания по света са установили, че общото ниво на смъртност на случаите (CFR) на заболели от коронавируса в провинция Хубей представлява 18%.

Група китайски учени подписаха отворено писмо, призоваващо правителството да се извини на починалия лекар Ли Венлян и за повече свобода на словото, а правата, гарантирани от конституцията, да бъдат защитени. През уикенда в Шанхай беше заснета жена, която държи табела, призоваваща за свобода на словото.

Сю, който беше отстранен от поста си миналата година след публикуване на подобно критично есе към Си Цзинпин, не споменава държавния глава по име, но използва други термини, за да препраща към него. В своето есе той призовава гражданите да призовават за "пет искания", препратка към протестиращите срещу правителството в Хонконг.

Исканията, които той изброява, са свързани със свободата на словото и събранията, както и правото да се гласува на открити избори и независим орган за разследване на реакцията на кризата с новия короновирус.

Починалите от коронавируса вече са 1016, заразените 42 638

Починалите от коронавируса вече са 1016, заразените 42 638

Днес в Женева започва глобален форум...