Политиците в Германия водят спорове за това как и кога да се разхлабят ограничителните мерки, наложени заради епидемията от новия коронавирус (COVID-19), като това става на фона на сериозната загриженост, изразена от канцлера Ангела Меркел и водещи учени, че страната има опасност да проиграе успехите, които постигна досега в ограничаването на разпространението на вируса, пише "Гардиън".

До момента в страната има около 158 000 регистрирани заразени, от които са починали 5 984 души.

В Германия призоваха за много внимателно разхлабване на мерките

В Германия призоваха за много внимателно разхлабване на мерките

В Германия има около 150 000 заразени с коронавирус и 5750 починали

Както е широко известно, Германия се справи добре с тестването и проследяването на контактни лица, както и с броя на леглата в интензивните отделения. Смъртността в страната е много по-ниска от тази в други страни с подобен брой заразени.

Но се правят все повече препратки към така наречения "парадокс на превенцията" - като се забавя разпространението на вируса, впечатлението, което мнозина имат, е, че опасностите са преувеличени и не е ли това следователно времето страната да се върне към нормалното си състояние?

Председателят на Бундестага Волфганг Шойбле се включи в дискусията по провокативен начин с коментари за "Тагесшпигел", че Германия трябва да претегли по-добре социалните и икономическите разходи с желанието да спасява човешки животи, а решенията не трябва да се оставят само на вирусолози.

"Трябва да се обмислят огромните икономически, социални, психологически и други ефекти", каза той и допълни: "Спирането на всичко за две години също може да има ужасяващи последици."

Германия отчете 110 починали и 1018 заразени с коронавирус за ден

Германия отчете 110 починали и 1018 заразени с коронавирус за ден

Общо в страната потвърдените заразени с коронавирус са 155 193

Шойбле настоя, че не смята, че първият член в германската конституция, който гласи, че "човешкото достойнство е неприкосновено", означава запазване на човешкия живот на всяка цена. Членът в основния закон "не изключва, че трябва да умрем", изтъкна той.

Той подчерта, че въпреки че държавата трябва да осигури най-добрата възможна медицинска помощ за всички, "хората ще продължат да умират от коронавирус".

Председателят на Бундестага предупреди, че настроението в страната има опасност да се преобърне, ако ограниченията останат в сила твърде дълго. "Ще бъде по-трудно, колкото по-дълго траят", отбеляза Шойбле.

Междувременно експерти призовават правителството да удвои броя на тестванията в Германия, преди да обмисли разхлабването на ограниченията.

Понастоящем Германия има капацитет да провежда до 818 000 теста всяка седмица, както уточни Хелге Браун, началник на кабинета на Меркел, но съветници казват, че цифрата трябва да нарасне до 2 млн. теста седмично.

"Увеличаването на капацитета за тестване дава възможност за подробна картина на напредъка на пандемията и помага да се формира основа за оценка на възможните мерки за облекчаване от страна на правителството", посочи Браун.

Въпреки че много страни с възхищение гледаха на способността на Германия да провежда мащабни тестове, постоянният въпрос, който се задава в страната, е защо няма повече тестове.

Германия въвежда процедура за влизане на български сезонни работници

Германия въвежда процедура за влизане на български сезонни работници

Те могат да влязат в страната само през определени международни летища