Министърът на икономиката на Германия призова 16-те провинции на страната бавно да разхлабват ограничителните мерки, за да се предотврати повторна епидемия, което би означавало повторно връщане на рестрикциите, информира "Ройтерс".

Според децентрализираната политическа система на Германия провинциите имат власт да налагат и отменят мерките за социална дистанция, на които Берлин разчита за намаляване на разпространението на вируса. Канцлерът Ангела Меркел се съпротивлява на натиск от някои провинции за по-голямо разхлабване на мерките.

Германия отчете 110 починали и 1018 заразени с коронавирус за ден

Германия отчете 110 починали и 1018 заразени с коронавирус за ден

Общо в страната потвърдените заразени с коронавирус са 155 193

В Германия има около 150 000 заразени с коронавирус и 5750 починали.

Като човек, който вярва на решения, основани на факти, препоръчвам на всички нас да пристъпваме много внимателно, за да не бъдем в крайна сметка принудени да върнем мерките, коментира Петер Алтмайер пред радио Deutschlandfunk.

Маркус Зьодер, премиерът на Бавария, която наложи едни от най-стриктните мерки за социална дистанция, коментира, че провинцията прави малки стъпки към разхлабване на ограниченията, за да не подложи на риск спечеленото до момента в борбата с вируса.

Стотици на протест за граждански права в Германия

Стотици на протест за граждански права в Германия

Полицията е задържала някои от активистите

Зьодер добави пред радио BR, че 80% от търговията на дребно е подновена.

"Ако проработи тази седмица, можем да помислим за допълнително облекчаване", съобщи той.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 2,8 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 193 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 2,9 млн. случая и над 206 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 865 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".