Съд в Испания отхвърли искане на регионалното правителство на Каталуния за повторно налагане на полицейски час заради коронавируса в Барселона и десетки други градове, аргументирайки се, че мярката е "непропорционална", тъй като заразените са намалели, предаде "Франс прес".

Каталунското правителство в петък поиска съдебно одобрение за налагане на полицейски час през нощта в общини с 20 000 жители или повече, където процентът на заразяване надвишава 125 случая на 100 000 жители за период от седем дни.

Това би важало за 62 общини, включително Барселона и популярни морски курорти като Лорет дел Мар, Салоу и Камбрилс.

Над 80% от новозаразените с COVID-19 в Испания са сред неваксинирани хора

Над 80% от новозаразените с COVID-19 в Испания са сред неваксинирани хора

Само 5,5% от новозаразените през последните 24 часа са хора, които са били напълно ваксинирани

Искането дойде ден след като върховният съд на Каталуния отказа да удължи нощния полицейски час, наложен в средата на юли в повечето общини в североизточната област, в която живеят около 7,8 млн. души.

Върховният съд на Каталуния даде зелена светлина за удължаване на полицейския час три пъти, но постанови, че мярката сега е оправдана само в 19 общини.

Днес той определи, че новото искане за полицейски час, което би се приложило само за най-големите градове в Каталуния, "е още по-ненужно и непропорционално".

"Контролът на социалните взаимодействия не е мярка, която трябва да бъде разрешена от съдилищата", определи Върховният съд на Каталуния.

Испания се насочва към трета доза Covid ваксина

Испания се насочва към трета доза Covid ваксина

Може да се наложи испанците да се ваксинират всяка година

Здравеопазването е отговорност на регионалните правителства в Испания, но мерките, засягащи свободите, като свободата на движение, трябва да бъдат разрешени от съдилищата.

Ръководителят на регионалното правителство на Каталуния Пере Арагонес настоя, че полицейският час "не е въпрос на обществен ред, а е здравен въпрос".

"И затова трябва да имаме инструменти за предотвратяване на нови заразявания, особено сега, когато те намаляват", каза той по каталунската телевизия малко след решението на съда.

Каталуния имаше ниво на заразяване от над 1000 случая на 100 000 жители, когато въведе полицейския час в средата на юли, което е двойно повече от средното за Испания.

Но към петък това число падна до 302, което е по-ниско от средното за страната от 345 според данни на министерството на здравеопазването.

Върховният съд на Испания: Строгата блокада за пандемията е противоконституционна

Върховният съд на Испания: Строгата блокада за пандемията е противоконституционна

Следващият път правителството да въведе конкретно извънредно положение за да не е противоконституционно