Гражданите на Косово и Израел ще могат да пътуват между двете страни без виза. Споразумението за премахване на визите беше подписано в косовската столица Прищина от гостуващите израелски вътрешен министър Моше Арбел и косовският външен министър Доника Гервала. Това предават от Associated Press.

Гервала заяви, че споразумението ще "отвори нова глава в популяризирането на нашата страна, нашето сътрудничество и икономическо развитие, образователното развитие на младите хора и изпълнението на съвместни инициативи и проекти между нашите граждани и нашите страни в бъдеще".

Очаква се премахването на визите да влезе в сила през септември. Засега няма подробности за продължителността на позволения престой.

Тази година косовските граждани също имат право на безвизов престой до 90 дни - в рамките на шест месеца - във всяка от 27-те държави-членки на Шенгенското пространство в Европа.

Припомняме, правителството на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел в края на 2017 г. и премести посолството на САЩ там през май 2018 г. Косово беше първата европейска държава и първата страна с мюсюлманско мнозинство, която установи посолство в Йерусалим след САЩ и Гватемала. Церемония по откриването се проведе през март 2021 г.

Косово и Израел официално установиха дипломатически отношения през февруари 2021 г. Израел е 117-ата държава, признала Косово.

Независимостта на Косово от Сърбия през 2008 г. се признава от повечето западни нации, но не и от Сърбия и нейните съюзници Русия и Китай. Към момента в страната все още има разположени сили на НАТО, с цел предотвратяване на инвазия от страна на Сърбия.

Премиерът на Косово настоява за допълнителна военна сила от Великобритания

Премиерът на Косово настоява за допълнителна военна сила от Великобритания

Албин Курти иска засилено присъствие на НАТО, за да няма война в Западните Балкани