Въпреки че голяма част от Западна Европа вече е постигнала брачно равенство, правата на ЛГБТ-общността остават ограничени в значителна част от Централна и Източна Европа. Косово, страна с над 90% мюсюлманско население, сега обмисля възможността за приемане на законодателство, което би узаконило еднополовите бракове, предава Ройтерс.

През тази година съседна Гърция стана първата православна християнска държава, която легализира еднополовите бракове. Въпреки това, премиерът на Косово, Албин Курти, среща силна съпротива от страна на депутати от своята партия, включително ислямски консерватори, които са блокирали предишни опити за приемане на подобен закон.

Дуда Балие, депутат и председател на парламентарната комисия по правата на човека, е сред опонентите на законопроекта. "Не искаме натискът от малка общност да надделее над това, което мисли мнозинството", заяви тя пред Ройтерс.

Конституцията на Косово, приета през 2008 г., гласи, че всеки има право да сключва брак, но се изисква приемането на закони, които да регулират браковете. Въпреки това, правителството не отговори на въпроса кога очаква гражданският кодекс да бъде гласуван в парламента.

Анонимен депутат от управляващата партия сподели пред Ройтерс, че Курти се опитва да убеди опозицията да приеме кодекса, както и енергийни и инфраструктурни споразумения, като предлага в замяна да свика предсрочни избори. Следващите редовни избори са планирани за февруари 2025 г.

Новият граждански кодекс ще позволи на еднополовите двойки да регистрират граждански съюзи, но ще изисква приемането на допълнителен закон за регулиране на еднополовите бракове.

Лихтенщайн легализира еднополовите бракове

Лихтенщайн легализира еднополовите бракове

Това е последната немскоговоряща държава, легализирала еднополовите съюзи