Власите в Косово съобщиха, че са арестували руска журналистка на границата по подозрение в шпионаж, информира агенция Ройтерс. Вътрешният министър на страната Джелал Свекла посочи журналистката като Дария Асламова, добавяйки, че органите за сигурност проучават нейните намерения.

"Много страни са доказали, че тя е участвала в шпионаж за руското военно разузнаване и че се е представяла за журналист", каза Светла в изявление за пресата.

Журналистката не беше открита за коментар и не стана ясно дали е наела адвокат. Свекла публикува на страницата си във Фейсбук няколко снимки на журналистката с руския външен министър Сергей Лавров и сирийския президент Башар ал-Асад. Русия е основният съюзник на Сърбия и също като Белград е против независимостта на Косово.

Опитът й да влезе в нашата страна, съвпадащ с събитията в северната част на страна, ясно доказва, че Русия се е присъединила към пропагандата на Сърбия с цел дестабилизиране на нашата страна",

Напрежението между съседите на Западните Балкани Косово и Сърбия достигнаха своя връх миналата седмица, след като Косово заяви, че ще задължи сърбите, живеещи в северната част на страната и използващи сръбски регистрационни номера на автомобили, да кандидатстват за номера, издадени от институциите в Прищина. Задължението сега е отложено. Етническите сърби съставляват около 5 процента от населението на Косово, което е 90 процента етнически албанци.

Косово се присъедини към осъжданията на Европейския съюз и Съединените щати срещу инвазията на Русия в Украйна и вече въведе санкции.