Президентът на Косово подаде оставка, след като Конституционния съд на страната излезе с решение, че избирането му от парламента преди месец е било в разрез с основния закон, предаде „Ройтерс". Въпреки това Бегджет Паколи е готов на нова битка за поста на държавен глава.

Магистратите отсъдиха, че изборът му е противоконституционен, тъй като е бил единствен кандидат и в пленарната зала не е имало достатъчно депутати. Представителите на опозицията бойкотираха гласуването и само 67 членове на управляващата коалиция избраха Паколи.

Съветникът му Ибрахим Гаши заяви, че Пацоли „ще бъде кандидат на коалицията ни през следващите избори, тъй като не смята, че е нарушил Конституцията". Самият президент коментира преди решението на съда, че е горд с 35-те си дни на поста, който е основно с представителни функции.

Това е втори „скалп" за косовските конституционни съдии. Те вкараха непрестанната политическа криза в младата държава в нов етап през септември, когато отстраниха първия държавен глава Фатмир Сейдиу. Причина за решението им тогава беше, че той съчетавал функциите на президент и партиен лидер.