Крал Чарлз III похвали "незаменимите отношения" на Франция и Обединеното кралство и способността им да се справят с предизвикателствата на света, включително войната в Украйна и изменението на климата , в обръщение в четвъртък пред френските депутати, цитирано от Асошиейтед Прес..

Във втория ден от държавното си посещение във Франция Чарлз също се срещна със спортни групи в северните предградия на Париж и трябва да посети пострадалата от пожар катедрала "Нотр Дам".

Кралят получи топло посрещане от френските депутати от горната и долната камара на парламента, събрани в Сената, които го аплодираха на крака продължително.

Партньорството между двете нации "остава абсолютно жизненоважно, тъй като заедно се изправяме пред предизвикателствата на този свят", каза той. "Обединеното кралство ще бъде един от най-близките съюзници и приятели на Франция.

"Нашата решителност и нашият съюз са по-важни от всякога" в отговор на нахлуването на Русия в Украйна, добави той. "Заедно сме непоколебими в решимостта си Украйна да триумфира и нашата скъпа свобода да надделее."

Чарлз предложи да се адаптира френско-британското "Сърдечно съглашение", поредица от споразумения от 1904 г., които уреждат предишни спорове и значително подобряват отношенията, в "съглашение за устойчивост, за да се отговори по-ефективно на глобалната криза с климата и биоразнообразието".

"Няма предизвикателство, с което да не можем да се справим, както често сме правили в миналото", каза той.

Кралят ще завърши пътуването си в петък със спирка в Бордо, югозападният град, който е дом на голяма британска общност.

Посрещнаха с почести крал Чарлз III във Франция

Посрещнаха с почести крал Чарлз III във Франция

Той ще проведе тридневно посещение