Британският крал Чарлз III пристигна във Франция в сряда за тридневно държавно посещение, по време на което той и президентът Еманюел Макрон се надяват да постигнат нещо повече от символиката и личните връзки, за да обърнат страницата на годините на нестабилни отношения между двете нации, предава Ройтерс.

Кралят и съпругата му, кралица Камила, бяха посрещнати от френския премиер Елизабет Борн на летището в Париж, преди да се отправят за церемония при Триумфалната арка, където отдадоха почит на френските и британските войници, загинали в двете световни войни.

Посещението идва в момент, когато френските и британските граждани усещат инфлацията, надминала рекорди от няколко десетилетия, а планираната вечеря в разкошния дворец Версай, символ на привилегия, беше критикувана от някои като безчувствена спрямо хората, които едва свързват двата края.

Преди вечерята във Версай двамата лидери проведоха среща в кабинета на Макрон в Елисейския дворец.

Въпреки че Чарлз има само консултативна роля в британската политика, темите, които двамата ще обсъждат, включват войната в Украйна, превратите в Сахел, както и изменението на климата, според френски служители.

На банкета са поканени над 150 гости, сред които британският актьор Хю Грант, рок звездата Мик Джагър, бившият футболен треньор на Арсенал Арсен Венгер, френската футболна звезда Дидие Дрогба, както и френският милиардер Бернар Арно.

В четвъртък Чарлз, Камила, Макрон и съпругата му Брижит ще посетят катедралата Нотр Дам, за да видят реставрационните работи след огромния пожар през 2019 г., който унищожи покрива ѝ.

След това Чарлз и Камила ще се отправят към югозападния град Бордо в петък, където ще посетят лозе, отглеждано при биологични условия.

Кралят, говорещ свободно френски като майка си, покойната кралица Елизабет II, желае да върви по нейните стъпки и вероятно ще се позовава на дълбоката привързаност на майка си към Франция, казаха официални лица, като пътуването също така е шанс за възстановяване на връзките, които бяха изтощени от хаотичното излизане на Великобритания от ЕС през 2020 г.

Чарлз се надяваше държавното посещение във Франция да е първото му като крал, но пътуването му през март беше отложено поради напрегнати протести във Франция срещу пенсионните реформи, които сериозно разклатиха авторитета на френския президент.

Крал Чарлз III прави първата си визита в чужбина като държавен глава

Крал Чарлз III прави първата си визита в чужбина като държавен глава

Британският монарх се отправя към Германия