84-годишният владетел на Саудитска Арабия, крал Салман бин Абдулазиз, е бил приет в болница в столицата Рияд, като страда от възпаление на жлъчния мехур, съобщи държавната новинарска агенция СПА.

Кралят, който управлява най-големия износител на петрол в света и близък съюзник на САЩ от 2015 г., преминава през медицински прегледи, добави агенцията, без да дава подробности.

Саудитска Арабия втрещява с взривно увеличение на данъците и намаляване на разходите

Саудитска Арабия втрещява с взривно увеличение на данъците и намаляване на разходите

Увеличава тройно ДДС върху основни стоки

След новината иракският премиер Мустафа ал Кадими отложи посещение в Саудитска Арабия, уточни саудитският външен министър принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд.

Крал Салман, пазител на най-свещените места на исляма, прекара повече от две години и половина като саудитски престолонаследник и вицепремиер от юни 2012 г., преди да стане крал. Той също така е бил управител на областта Рияд повече от 50 години.

Фактическият владетел и наследник на трона е престолонаследникът Мохамед бин Салман, наричан често МбС, който започна реформи за трансформиране на икономиката на кралството и прекратяване на "пристрастяването" към петрола.

34-годишният принц, който е популярен сред много млади саудитци, си спечели признание у дома за разхлабването на социалните ограничения в консервативното мюсюлманско кралство, като даде повече права на жените и обеща да диверсифицира икономиката.

Саудитска Арабия се отказва от бичуването като наказание

Саудитска Арабия се отказва от бичуването като наказание

Рияд готви реформа в Наказателния кодекс

За привържениците на краля тази дързост у дома и в чужбина беше добре дошла след десетилетия на предпазливост, застой и колебания.

Ала държавният контрол върху медиите и репресиите срещу инакомислещите в кралството затрудняват преценката на степента на вътрешен ентусиазъм.

Реформите на престолонаследника са придружени от чистка на най-висопоставени представители на режима и бизнесмени по обвинения в корупция и скъпа война в Йемен, което изнерви някои западни съюзници и инвеститори.

Неговият престиж също претърпя удар след убийството на журналиста Джамал Кашоги през 2018 г., извършено от саудитски служители по сигурността, разглеждани като близки до Мохамед бин Салман.

Саудитска Арабия екзекутира рекорден брой хора през 2019 година

Саудитска Арабия екзекутира рекорден брой хора през 2019 година

Според доклад на "Амнести"