Саудитска Арабия обяви планове за повишаване на данъците и намаляване на публичните разходи, след като се опитва да се справи с епидемията от новия коронавирус (COVID-19) и срива на цените на петрола, пише "Гардиън".

Данък добавена стойност (ДДС) върху основни стоки се увеличава тройно до 15%, разходите за големи проекти се орязват с 26 млрд. долара, а "разходите за издръжка за хората" трябва да бъдат намалени.

Нови 1552 заразени в Саудитска Арабия само за ден

Нови 1552 заразени в Саудитска Арабия само за ден

Рияд взема мерки срещу пандемията, която идва отвън

"Изправени сме пред криза, каквато светът никога не е виждал в съвременната история, криза, белязана от несигурност", подчерта саудитският финансов министър и действащ министър на икономиката и планирането Мохамед Ал Джадаан.

"Тези мерки, които бяха предприети днес, колкото и да са трудни, са необходими и полезни за поддържане на цялостна финансова и икономическа стабилност", допълни министърът.

Саудитска Арабия претърпя сериозна епидемия от новия коронавирус, като досега официално е регистрирала 39 000 заразени, от които 246 души са починали. Ала страната също така беше силно засегната от спада на цените на петрола, като суровият петрол сега се търгува за около 30 долара за барел, по-малко от половината от цената в края на 2019 г.

Саудитска Арабия отмени и смъртното наказание за непълнолетни

Саудитска Арабия отмени и смъртното наказание за непълнолетни

Страната е екзекутирала най-малко 187 души през 2019 г., което е най-високото ниво от 1995 г., когато бяха екзекутирани 195 души

Това е далеч под равнището, от което Саудитска Арабия се нуждае, за да балансира бюджета си. Кралството също така загуби приходи от отмяната на мюсюлманските поклонения в свещените градове Мека и Медина, които бяха затворени за посетители заради коронавируса.

Решението за намаляване на разходите с 26 млрд. долара, или около 100 млрд. саудитски риала, включва отмяна, удължаване или отлагане на някои оперативни и капиталови разходи на правителствените агенции, както и намаляване на разходите за големи проекти от "Визия 2030", която е в центъра на плановете на престолонаследника Мохамед бин Салман за модернизация на страната.

Помощите за издръжка на работещите също трябва да бъдат спрени от юни, като тази добавка струва на държавата около 13,5 млрд. долара годишно.

ДДС ще се повиши от 5% на 15% през юли. Данъкът върху повечето стоки и услуги беше въведен в Саудитска Арабия през 2018 година.

Саудитска Арабия екзекутира рекорден брой хора през 2019 година

Саудитска Арабия екзекутира рекорден брой хора през 2019 година

Според доклад на "Амнести"