Крайнодесните сили имат преднина в президентската надпревара в Австрия. Това показват последните социологически допитвания, които прогнозират победа за кандидата, който е настроен против мигрантите, което би било повратен момент за популистите в цяла Европа, които извличат изгода от кризата с мигрантите в Европа, отбелязва „Ройтерс”.  

В навечерието на изборите на 2 октомври кандидатът на Партията на свободата Норберт Хофер води пред Александер ван дер Белен, който с минимална преднина победи Хофер на балотажа на касирания впоследствие вот през май.

Тревоги относно сигурността и националния идентитет, както и недоволството от традиционните, по-умерени партии, подхраниха подкрепа за Партията на свободата, както и за „Националния фронт” във Франция и германската партия „Алтернатива за Германия”.

Социологически сондаж, в който са участвали 600 души, показва, че подкрепата за Хофер е около 53%, с едно на сто по-висока в сравнение с предишно допитване в края на юли, докато в подкрепа на независимия Ван дер Белен, който е бивш председател на Зелената партия, са се обявили 47 на сто от анкетираните.   

Друго социологическо проучване, публикувано във в. „Куриер”, показва, че 38% смятат, че Хофер би спечелил, докато 34% очакват Ван дер Белен да победи.

В допитванията за парламентарните избори, насрочени за 2018 г., Партията на свободата редовно привлича повече от 33 процента, като води пред двете управляващи центристки партии.

Хофер, чиято партия се съпротивляваше на присъединяването към Европейския съюз в референдума за членство през 1994 г., заяви, че австрийците трябва да проведат всенародно допитване за напускане на ЕС, ако Турция се присъедини към Общността, или пък ако значително повече политическа власт бъде прехвърлена в ръцете на Брюксел.

Партията на свободата оспори резултатите от балотажа на президентските избори, които бяха спечелени от Александер Ван дер Белен само с 31 хил. гласа. Конституционният съд реши изборите да бъдат касирани и да бъдат проведени отново заради небрежности в преброяването на бюлетините, въпреки че не бяха открити доказателства за манипулации.

Въпреки че президентът в Австрия има до голяма степен церемониална роля, той може да уволнява кабинета.