Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза в петък, че "много хора" призовават президента Владимир Путин да се кандидатира за нов шестгодишен мандат през март и че Путин ще обяви решението си, "когато сметне за подходящо", предава "Ройтерс".

Централната избирателна комисия на Русия съобщи в петък, че изборите за първи път ще се проведат в рамките на три дни - от 15 до 17 март.

Путин, който ще проведе годишната си пресконференция на 14 декември, се очаква да се кандидатира отново. Шест източника казаха на Ройтерс миналия месец, че 71-годишният президент е решил да се кандидатира, ход, който ще го задържи на власт поне до 2030 г.

С опозиционния политик Алексей Навални в затвора и други критици в чужбина след продължителни репресии срещу тях, Путин не е изправен пред сериозна политическа конкуренция у дома.

На въпрос в петък за резултата от проучване, проведено от подкрепяна от държавата социологическа компания, в което 70% от респондентите казват, че Путин трябва да се кандидатира за още един мандат, Песков каза:

"Путин ще обяви своето решение, когато сметне за подходящо и целесъобразно. Това ще бъде изцяло негово решение. Путин винаги е разчитал на подкрепата на народа в работата си. Основният му интерес е да подобри благосъстоянието и стандарта на живот на нашите хора."

Песков добави, че руснаци от цялата страна и в различни възрастови категории са се свързали преди сесията за въпроси и отговори на Путин с обществеността следващата седмица, за да изразят своята подкрепа.

"Много хора призовават Путин да се кандидатира и да продължи да бъде държавен глава, декларирайки пълната си подкрепа. Това се забелязва", каза Песков.

Игор Гиркин - Стрелков няма да е конкурент на Путин

Игор Гиркин - Стрелков няма да е конкурент на Путин

Съдът удължи с шест месеца задържането на руския националист