Руският президент Владимир Путин ще проведе годишната си пресконференция и ще отговори на въпроси от обществеността на 14 декември, съобщава "Ройтерс".

Новината, оповестена от Кремъл, разпали спекулациите, че той ще използва събитието, за да обяви, че ще се кандидатира за още шест години на власт.

На длъжност като президент или министър-председател от 1999 г. насам, Путин все още не е разкрил дали ще участва в президентските избори през март догодина, но се очаква да го направи.

По-рано този месец шестима източници потвърдиха, че Путин е решил да се кандидатира - ход, който ще го задържи на власт поне до 2030 г.

Лидерът на Кремъл смята, че трябва да преведе Русия през най-опасния ѝ период от десетилетия, обясниха те, визирайки войната в Украйна и това, което Путин представя като екзистенциална борба на Москва със Запада за нов световен ред.

Лидерът на комунистическата партия Генадий Зюганов във вторник заяви, че горната камара на руския парламент - Съветът на федерацията, ще обяви официално датата на президентските избори на 13 декември - стъпка, която бележи началото на открита кампания.

Путин предупреди Запада да не се меси в руските избори

Путин предупреди Запада да не се меси в руските избори

Всеки такъв опит ще се бъде разглеждан като акт на агресия

Пресконференцията на Путин ще се състои ден по-късно.

"На 14 декември Владимир Путин ще обобщи резултатите от годината", посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Ще бъде под формата на програма, проект на телевизионните канали, както досега, и ще е комбиниран формат на Пряка линия (сесия за въпроси и отговори на живо с обществеността) и пресконференция на президента в края на годината", поясни той.

Съгласно руското законодателство горната камара на парламента трябва да обяви точната дата поне 100 дни преди вота. Смята се, че денят на изборите ще е 17 март.

71-годишният Путин пое президентския пост от Борис Елцин в последния ден на 1999 г. и е към края на своя четвърти мандат като държавен глава.

Песков е убеден, че Путин ще спечели президентските избори, ако се кандидатира

Песков е убеден, че Путин ще спечели президентските избори, ако се кандидатира

Говорителят на Кремъл изрази опасения дали друг президент би могъл да запази "постигнатото от Путин"

Само Йосиф Сталин, начело Съветския съюз от 1924 г. до смъртта си през 1953 г., е бил на поста по-дълго време след падането на управляващата царска династия Романови през 1917 г.

Според дипломатите няма сериозен конкурент, който да застраши шансовете на Путин за победа, в случай че той се кандидатира отново.

Официалните социологически проучвания му дават рейтинг от около 80%, като бившият офицер от КГБ може да разчита и на подкрепата на държавата и държавните медии.

Годините на репресии означават, че липсва организирана опозиция срещу продължаващото му управление в Русия, където политици и официални лица подчертават необходимостта от максимално единство и липса на промяна по върховете в управлението по време на война.

ISW: Путин и представата му за необятния руски свят

ISW: Путин и представата му за необятния руски свят

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната