Кремъл очаква допълнителна информация от Астана по темата за публикациите за Центъра на мироопазващите сили на НАТО, каза пред репортери прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков. Към този момент министерството на отбраната на Казахстан вече съобщи, че няма откриване на нов център на НАТО в страната, уточни ТАСС.

"Просто трябва да съберем по-подробна информация. Мироопазващата мисия има своите специфики. Казахстанските военни участват в различни части на света", посочи представителят на Кремъл.

"Целият този процес на обучение от страна на американците. Разбира се, ние разчитаме, че ние ще получим допълнителна информация от нашите приятели от Астана ."

Както обясниха в Министерството на отбраната на Казахстан, на 23 октомври в Алмати се състоя официалното откриване на новата конферентна зала на Центъра за мироопазващи операции на Министерството на отбраната на Казахстан с участието на посланика на САЩ в Казахстан Даниел Розенблум.

Казахстан спира износа на чипове и електроника към Русия

Казахстан спира износа на чипове и електроника към Русия

Забранява се и износа на дронове и части за тях

Центърът работи от 2006 г. като образователна институция, предназначена да развива мироопазващия компонент на въоръжените сили на Казахстан. По-рано в социалните мрежи се появи информация за предполагаемо откриване на център на НАТО в Казахстан.