Външни партии се опитват да дестабилизират Грузия. За това предупреди говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

Той направи изявлението си, след като Съединените щати и Европейският съюз призоваха за разследване на предполагаеми нарушения на парламентарни избори в кавказката страна.

Управляващата партия "Грузинска мечта" спечели изборите с близо 54% ​​от гласовете, според официалните резултати, които опозицията оспори.

Песков отрече да е имало руска намеса във вота.

Западните правителства са обезпокоени от отклоняването на Грузия от Европа и сближаването ѝ с Москва, повече от три десетилетия след като кавказката страна получи независимост след разпадането на Съветския съюз.

ЕС и САЩ искат разследване на честността на изборите в Грузия

ЕС и САЩ искат разследване на честността на изборите в Грузия

Президентът Саломе Зурабишвили призова хората на протест

Вчера президентът Саломе Зурабишвили - противник на "Грузинска мечта", нарече резултата "руска специална операция". Тя обаче не поясни какво има предвид под този термин.

Песков подчерта, че Русия категорично отхвърля подобни твърдения.

Той заяви, че е имало опити за намеса в изборите от европейски страни, но не и от Москва.

"Категорично отхвърляме подобни обвинения - както знаете, те са станали стандарт за много страни. При най-малкото нещо те веднага обвиняват Русия в намеса. Не, това не е вярно. Нямаше намеса и обвиненията са абсолютно неоснователни", категоричен бе Песков.

Русия не вижда "светло европейско бъдеще" за Грузия

Русия не вижда "светло европейско бъдеще" за Грузия

В коментар с изявлението на президента Зурабишвили, Захарова засегна френското ѝ гражданство и влиянието на САЩ