Кремъл приветства в петък коментарите на Доналд Тръмп за това, че Русия е "военна машина", която е победила Наполеон и Хитлер, но каза, че не носи розови очила, когато става въпрос за републиканския кандидат за президент на САЩ, предава "Ройтерс".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори на въпрос относно коментарите, които Тръмп каза, че е направил на украинския президент Володимир Зеленски по време на телефонен разговор на 19 юли.

По-късно Тръмп каза пред Fox News, че е казал на Зеленски, че войната трябва да бъде приключена.

"Това е военна машина, срещу която се изправяте. Руснаците правят това, водят войни. Те победиха Хитлер. Те победиха Наполеон. Трябва да приключим с тази война", каза Тръмп.

Коментирайки изказванията на Тръмп, Песков каза:

"Вероятно ще бъде полезно за по-голямата част от американската аудитория да знае, че в историята на Русия има много славни страници и наистина, вероятно малко хора в САЩ, имаме предвид обикновените американци, а може би и представители на т.нар. политически елит, познават историята в такава дълбочина."

Но Песков, попитан след това за коментар в Wall Street Journal, чийто съавтор Майк Помпео, бивш държавен секретар по времето на Тръмп, каза, че Кремъл оценява с трезво око, какво може да означава президентството на Тръмп за Русия.

Коментарът на Помпео предложи Тръмп да наложи нови строги санкции срещу Москва, ако бъде избран, и да увеличи помощта за Украйна.

Русия не видяла нищо добро от Тръмп като президент на САЩ

Русия не видяла нищо добро от Тръмп като президент на САЩ

При него обаче поне имало диалог между Москва и Вашингтон

"Ние никога не сме носили и не носим розови очила. Тръмп е представител на политическия елит на САЩ, който сега абсолютно целият страда от тотални антируски настроения", каза Песков.

"Когато беше президент, при Тръмп, американците започнаха тази надпревара за санкции, при Тръмп бяха наложени огромен брой санкции срещу нашата страна и в това отношение той не е много по-различен за нас от всички останали.

"Може би той проявява малко повече политическа мъдрост по отношение на поддържането на каналите за диалог. Но де факто това не оказва особено влияние върху нищо и трябва да сме наясно с това", каза Песков.

Лавров благодари на Ван И за "балансираната позиция" на Китай за Украйна

Лавров благодари на Ван И за "балансираната позиция" на Китай за Украйна

Двамата се срещнаха в Лаос