Руското информационно пространство вече трети ден е доминирано от "големия пробив" на американското интервю на президента Владимир Путин. Ключовото седмично предава "Москва. Кремъл. Путин" на Павел Зарубин е посветено на това интервю, а през целия ден руските агенции реагират с публикации след постове на журналиста в социалните мрежи. По традиция Зарубин публикува в неделния ден ключови откъси от предаването си, което се излъчва в неделя вечер.

Версиите обаче за самото интервю Тъкър Карлсън се разминават. Кремъл не подкрепя твърденията на Карлсън, че той е първият журналист, който се е обърнал към Путин за интервю от началото на войната, тъй западните медии избягвали да общуват с Путин. Така самият Тъкър Калрсън анонсира решението си, въпреки че бе опроверган почти моментално от редица медии, включително и американски. 

В днешното предаване на Зарубин, което е с прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков, се признава, че западни журналисти настоятелно искат интервюта с Владимир Путин от две години, но самият президент не вижда смисъл да разговаря с тях.

"Британски телевизионни оператори, американски и европейски телевизионни оператори ни молят доста упорито за интервюта в продължение на две години от началото на специалната военна операция", цитира ТАСС думите на говорителя на Кремъл, който утвърждава, че няма смисъл да се дават интервюта, тъй като предварително се преценява, че няма да дадат балансирана информация. "В това отношение Карлсън, разбира се, се отличава."

Пеперуда в Москва

Пеперуда в Москва

Интервюто на Карлсън с Путин ще е уникално - това ще е разговор, в който по-важни ще са въпросите, отколкото отговорите

Така Песков отчита и постигнатата цел от страна на Кремъл - "целта Владимир Путин да бъде чут за Запад е постигната", е реплика, цитирана и от държавната ТАСС.

Руското медийно пространство е изпълнено също и с утвърждаването, че такива рейтинги, каквото постига интервюто не са постигали от нито един от световните говорители. А изводът, който прави Песков е, че: "Президентът в момента е един от основните световни лидери. Той е един от най-авторитетните, знаещи, опитни държавни глави в света."

Само през последните няколко дни Кремъл е получил десетки искания за интервю от чуждестранни медии, а Песков заявява, че вече заявленията ще бъдат "имани предвид за в бъдеще".

ISW: Путин използвал Тъкър Карлсън, за да предизвика истерия на Запад

ISW: Путин използвал Тъкър Карлсън, за да предизвика истерия на Запад

Тълкуването на интервюто в Русия е, че Путин все още е влиятелен световен лидер