Руската онлайн общност отбеляза, че руският президент Владимир Путин не е предложил никаква нова информация в интервюто си с американската медийна личност Тъкър Карлсън, а просто е повторил отдавнашните тези на Кремъл за пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна за американската аудитория.

Това се посочва в дневния анализ на "Института за изследване на войната" (ISW).

Известни руски военни блогъри твърдят, че Путин не е казал нищо ново и определят интервюто като руски опит за проникване в западните медии, а не за излагане на принципно нови аргументи или обръщане към руската аудитория.

Един от военните блогъри твърди, че интервюто на Путин е имало за цел да популяризира руската външна политика сред американците, които са активно ангажирани в социалните медии, и обяснява повторението от страна на Путин на изтъркани кремълски тези като обобщение на оправданията на Русия за нахлуването ѝ в Украйна за американските избиратели.

Източници, близки до руската президентска администрация, заявиха по подобен начин пред руското опозиционно издание "Медуза", че интервюто на Путин не е било предназначено за руската аудитория и че Кремъл е имал за цел да предизвика информационен ефект и истерия на Запад.

Един от събеседниците на Медуза добави, че вторичната цел на интервюто е била да покаже на руската вътрешна аудитория, че Путин все още може да формира глобалния дискурс въз основа на популярността на интервюто, но не предложи оценка на успеха на Путин в това отношение.

Източниците от Кремъл се фокусираха върху представянето на интервюто като изключително успешно и популярно руско усилие за формиране на информационната среда на Запад и твърдяха, че интервюто показва, че Путин е влиятелен световен лидер.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че американският интерес към интервюто на Путин е "неоспорим" и че Кремъл се интересува от реакцията на интервюто в чужбина, тъй като продължава да дава приоритет на наблюдението на вътрешната реакция на интервюто.

Други руски официални представители отбелязаха твърдението, че интервюто е надхвърлило 60 милиона гледания, и заявиха, че светът все повече се интересува от мнението на Путин и неговите "истини".

Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев отбеляза, че Путин е разказал на западния свят по най-задълбочения и подробен начин защо Украйна не е съществувала, не съществува и няма да съществува.

Путин пред Карлсън: Русия все още не е постигнала целите си в Украйна
Обновена

Путин пред Карлсън: Русия все още не е постигнала целите си в Украйна

Кремъл нямал териториални претенции към Полша и Латвия, но това не означавало, че няма да се защитава

Описанието на интервюто на Путин от страна на Медведев показва още веднъж, че Русия не се е отказала от максималистичните си цели за изкореняване на украинската държавност и че Путин не възнамерява да преговаря с Украйна при каквито и да било условия, които не отговарят на тези цели.

Забавянето на западната помощ изглежда изостря сегашния недостиг на артилерия в Украйна и може да повлияе на военните усилия на страната в дългосрочен план. На 9 февруари Financial Times (FT) съобщи, че Украйна се бори с недостиг на артилерия на фона на забавената помощ от САЩ и очакваното неспазване от страна на Европа на крайния срок от март 2024 г. за предоставяне на един милион артилерийски снаряда на Украйна.

Неназован високопоставен американски военен служител заяви пред FT, че забавената американска помощ рискува да създаде "въздушен балон" или "пробойна в маркуча" на западната помощ за Украйна и да остави Украйна без западна помощ за неопределен период от време.

Служителят заяви, че Пентагонът е особено загрижен за способността на Украйна да поддържа своите системи за противовъздушна отбрана и доставките на боеприпаси, а високопоставен европейски дипломат предупреди, че за Украйна ще бъде трудно дори да поддържа сегашните си позиции без западни материали.

ISW продължава да оценява, че сривът на западната помощ за Украйна вероятно ще доведе до окончателен срив на способността на Украйна да се защитава и да удържа руската армия и може да позволи на руските сили да навлязат чак до Западна Украйна, по-близо до границите на държавите - членки на НАТО.

ISW: Путин иска от Украйна и Запада пълна капитулация

ISW: Путин иска от Украйна и Запада пълна капитулация

Руските сили са закупили достъп до Starlink през Дубай

Друг европейски служител изрази загриженост относно способността на Европа да замени обема на помощта, която САЩ предоставяха преди на Украйна.

На 8 февруари украинският посланик в САЩ Оксана Маркарова заяви пред "Блумбърг", че Украйна изпитва "критичен недостиг" на военно оборудване, особено на ракети и прехващачи.

Украински военни служители наскоро предупредиха, че Украйна нормира оборудването и боеприпасите за противовъздушна отбрана, докато се опитва да се адаптира и да отговори на мащабните набези от руски безпилотни самолети и ракетни удари.

Новоназначеният украински върховен главнокомандващ генерал-полковник Олександър Сирски определи няколко от целите си като командир на украинските въоръжени сили. Сирски заяви, че основната му програма е да определи ясни и подробни планове за украинското командване, както и да улесни бързото разпределение и доставка на необходимите материални средства за бойните части, разположени на целия театър.

Сирски заяви, че възнамерява да балансира между това украинските сили да изпълняват бойни задачи и изграждането на бойната мощ на Украйна чрез възстановяване и обучение на украинските части.

Сирски добави, че въвеждането на нови технически решения и прилагането на поуките, извлечени от успешния съвременен боен опит, по-конкретно с безпилотни летателни апарати и системи за електронна война (EW), е пътят към украинската победа, като повтори темите от неотдавнашното фокусиране на бившия украински главнокомандващ генерал Валери Залужний върху използването на технологични иновации и адаптация за компенсиране на числените предимства на руските сили.

Вадим Красиков, руският убиец, който Путин иска да размени с американски журналист

Вадим Красиков, руският убиец, който Путин иска да размени с американски журналист

Той излежава доживотна присъда за убийството на чеченско-грузински дисидент в изгнание в берлински парк

Сирски обсъди допълнително тези цели на среща с украинския министър на отбраната Рустем Умеров на 9 февруари, на която двамата обсъдиха плановете за подобряване на логистиката и качеството на обучението на украинските сили през 2024 г.

Съобщава се, че на 9 февруари украински военни са нанесли успешен удар с дрон по две петролни рафинерии в Краснодарския край.

Украинското издание Suspilne, позовавайки се на свои вътрешни източници в Службата за сигурност на Украйна (СБУ), съобщи, че на 9 февруари дронове на СБУ са нанесли удар по петролните рафинерии "Илски" и "Афипски" в Краснодарския край.

Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че Украйна е изстреляла два дрона към Краснодарския край, но твърди, че руската противовъздушна отбрана е прехванала дроновете, въпреки че на видеозаписите се вижда пожар в петролната рафинерия "Илски" след очевидните удари на дроновете.

Източници от СБУ съобщиха допълнително, че на 3 февруари СБУ е нанесла удар с дрон по рафинерията "Лукойл" във Волгоградска област.

На 6 февруари руският вестник "Комерсант" съобщи, че руските рафинерии е трябвало да намалят незначително производството си поради щети, причинени от ударите на украинските дронове, а разследването на "Комерсант" установи, че производството на руските рафинерии е намаляло с 4% през януари 2024 г. в сравнение с януари 2023 г. и с 1,4% през януари 2024 г. в сравнение с декември 2023 г.

Украйна обвинява Русия в засилване на химическите атаки на бойното поле

Украйна обвинява Русия в засилване на химическите атаки на бойното поле

Москва отхвърли твърденията и обвини Киев, като нито една страна не е представила доказателства

Макар че процентът на намаление на рафинериите не е голям, заслужава да се отбележи, че Украйна е в състояние да постигне такива асиметрични ефекти срещу инфраструктурата, която поддържа руските военни усилия, като използва няколко дрона за удар по такива високостойностни цели.

Украински военни служители съобщиха, че руските сили използват все повече незаконни химически оръжия в Украйна, което е очевидно нарушение на Конвенцията за забрана на химическите оръжия (КЗХО), която Русия е подписала.

Украинският генерален щаб съобщи, че от началото на пълномащабната инвазия украинските военни са регистрирали 815 руски атаки с боеприпаси, снабдени с токсични химикали, като 229 от тях са извършени само през януари 2024 г.

Сирски ще бори Русия с иновации в украинската армия

Сирски ще бори Русия с иновации в украинската армия

Новият главнокомандващ иска въоръжените сили да се адаптират към новите начини за воюване

Командирът на украинската Таврийска група бригаден генерал Олександър Тарнавски отбеляза, че руските сили все по-често провеждат химически атаки в оперативното направление Таврийск (от Авдеевка през Западна Запорожка област).

Украински военни заявиха, че руските сили най-често използват гранати К-51, 60-милиметрови дразнещи ръчни гранати и отбранителни осколочни ръчни гранати RGO от съветската епоха, които вероятно са пълни с газ хлорбензилиденмалононитрил или хлорпикрин.

Както газът хлорбензилиденмалононитрил, така и хлорпикрин се считат за средства за борба с безредиците или дразнещи химически съединения, които не са непременно смъртоносни, но имат изключително дразнещо и вредно въздействие, особено при вдишване.

Конвенцията за забрана на химическите оръжия- която Русия ратифицира през 1997 г. - забранява използването на средства за борба с безредиците във военни действия.

Руската 810-а пехотна бригада наскоро призна във вече изтрита публикация, че елементи на бригадата умишлено са използвали гранати К-51 с газ хлорбензилиденмалононитри по украинските позиции край Кринки в източния (левия) бряг на Херсонска област.

Москва обвини в предателство родения в Русия нов шеф на украинската армия

Москва обвини в предателство родения в Русия нов шеф на украинската армия

Според Кремъл назначението на Сирски няма да промени хода на войната

На 9 февруари агенция "Блумбърг" съобщи, че Украйна обмисля икономически реформи, за да си осигури финансиране от Международния валутен фонд (МВФ), в случай че Конгресът на САЩ продължи да блокира отпускането на ключова помощ.

"Блумбърг" съобщи, че украински официални лица ще предложат на представителите на МВФ в Киев следващата седмица план за разширяване на продажбите на вътрешни облигации на Украйна, повишаване на данъците и намаляване на федералните разходи.

Украинските официални лица се надяват да уверят МВФ, че Украйна може да изплати заема си от 15,6 млрд. долара без допълнителна западна помощ.