Новият главнокомандващ украинската армия, роден в Русия, е предател. Това заяви бившият руски президент и настоящ заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, цитиран от "Ройтерс".

Кремъл посочи, че назначението му няма да промени резултата от "специалната военна операция" в Украйна.

Вчера украинският президент Володимир Зеленски уволни радващия се на голяма популярност началник на армията с командващия сухопътните войски - огромен риск в момент, когато руските сили печелят надмощие почти две години след началото на войната.

Зеленски замени генерал Валерий Залужни с 58-годишния генерал-полковник Александър Сирски.

Сирски е роден през юли 1965 г. във Владимирска област в Русия, която по това време е част от Съветския съюз. Подобно на много хора на неговата възраст във въоръжените сили на Украйна, той е учил в Москва - във Висшето военно командно училище - сред връстници, които след това са станали руски командири.

Сирски отказал предложение да замени Залужни начело на украинската армия

Сирски отказал предложение да замени Залужни начело на украинската армия

Смяната на Залужни би била голямо сътресение за въоръжените сили

Сирски е служил пет години в съветската артилерия и живее в Украйна от 80-те години на миналия век.

Медведев обвини Сирски, който не е служил в армията на постсъветска Русия, че е нарушил военната си клетва.

"Като гледам биографията на новия главнокомандващ украинските въоръжени сили Сирски, човек изпитва чувство на омраза, презрение и отвращение", написа Медведев в "Телеграм".

"Отвращение към човек, който е бил съветски руски военнослужещ, но е станал бандеровски предател, който е нарушил клетвата си и служи на нацистите, унищожавайки близките си. Дано земята изгори под краката му!", изля гнева си той.

The Economist: Зеленски рискува да направи грешка със замяната на Залужни

The Economist: Зеленски рискува да направи грешка със замяната на Залужни

Оставката на Валери Залужни отваря нова и решаваща фаза на войната

Той направи препратка към Степан Бандера - украински националист от времето на Втората световна война, който е сътрудничил на нацистка Германия в боевете срещу Червената армия. Той е смятан за борец за свобода от някои украинци, но за предател от много руснаци.

Отделно от това Кремъл заяви, че не вярва, че промяна на върха на военното ръководство на Украйна би променила изхода от конфликта.

Говорителят на руския президент - Дмитрий Песков, посочи: "Не смятаме, че това са фактори, които могат да променят хода на специалната военна операция".