Кремъл никога не е сключвал споразумения с шефа на Telegram Павел Дуров. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Той подчерта, че не е имало разговори между властите в Москва и Дуров. Песков обясни посещението на създателя на Telegram в Русия с това, че той може да пътува свободно и е руски гражданин. Песков добави, че няма никакви сключени споразумения между Павел Дуров и Кремъл. По думите му Дуров и руският президент Владимир Путин не са се срещали.

Френските власти започнаха разследване срещу Дуров по-рано тази седмица по подозрение за съучастие в управлението на онлайн платформа, позволяваща незаконни транзакции, трафик на наркотици и измами. Адвокатът на Дуров нарече обвиненията "абсурдни" и заяви, че той не бива да бъде подвеждат под наказателна отговорност за престъпления, извършени в платформата.

Русия, след години на натиск върху Дуров и неговите технологични начинания, се обедини зад него, като Песков заяви, че делото срещу него не трябва да се превръща в политическо преследване.

През 2018 г. Русия опита за забрани Telegram и изиска платформата да предаде данни. Павел Дуров обаче не се съгласи.

Припомняме, че Павел Дуров бе арестуван във Франция. Еманюел Макрон отрече ареста да е политически. След повдигане на обвинение, Дуров бе пуснат на свобода срещу гаранция от 5 млн. евро.

Русия съзря в ареста на Павел Дуров опит на САЩ да овладеят Telegram

Русия съзря в ареста на Павел Дуров опит на САЩ да овладеят Telegram

Отношенията между Москва и Париж достигнали най-ниската си точка