Десетилетия след войната европейската военна мисия все още допринася за стабилността в Босна. Москва обаче може да блокира нейното разширяване - и иска да спечели отстъпки в замяна на нейното съгласие, пише германският вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Едва ли някой знае, че повече от четвърт век след края на войната в Босна и Херцеговина все още е разположена малка европейска военна мисия. Целта й е да помогне за поддържането на сигурна среда и да обучи босненските въоръжени сили. Около 700 войници от различни европейски държави се намират в балканската държава в рамките на мисията EUFOR-Althea.

Сръбската полиция в Босна провокира с учение до Сараево

Сръбската полиция в Босна провокира с учение до Сараево

Напрежението се засилва

Фактът, че почти никой не знае за мисията, е нейният успех, отбелязва вестникът. През последните две десетилетия ситуацията в Босна и Херцеговина беше толкова стабилна, че европейските войски никога не се налагаха да се бият.

Тяхното продължаващо присъствие в страната послужи за успокоение. Ако е необходимо, е възможно да се увеличат силите с няколко хиляди войници за няколко дни, например чрез преместване на войски от Косово (където се намират КФОР) или на базата на съществуващи споразумения с отделни държави, които могат да предоставят резерв при поискване.

Русия обаче може да сложи край на това споразумение, тъй като мандатът на европейската мисия трябва да се подновява ежегодно от Съвета за сигурност на ООН. И там Москва сега стои от другата страна на пътя.

САЩ се озъбиха на лидера на босненските сърби заради заплахите за отцепване от Босна

САЩ се озъбиха на лидера на босненските сърби заради заплахите за отцепване от Босна

Това щяло да доведе само до изолация и икономическо отчаяние

Не за първи път, но явно по-ревностно отколкото в предишни години, когато беше възможно да се постигне споразумение за предотвратяване на руско вето върху удължаването на мисията. Настоящият мандат на EUFOR изтича в петък. Въпросът за неговото удължаване трябваше да бъде решен в Съвета за сигурност на ООН.