Босненската сръбска полиция проведе в петък "антитерористично" учение точно до столицата Сараево, съобщи АП.

Мнозина от местните анализатори определят тази стъпка като поредната провокация от сръбското сепаратистко ръководство.

Учението се проведе в ски курорта в планината Яхорина, откъдето босненските сръбски военни безмилостно обстрелваха Сараево по време на войната в Босна от 1991 до 1995 г. Хиляди граждани на Сараево бяха убити или ранени по време на обсадата.

САЩ се озъбиха на лидера на босненските сърби заради заплахите за отцепване от Босна

САЩ се озъбиха на лидера на босненските сърби заради заплахите за отцепване от Босна

Това щяло да доведе само до изолация и икономическо отчаяние

Учението на босненската сръбска полиция включваше бронирани превозни средства, хеликоптери и служители на специалните полицейски сили в камуфлажни униформи и въоръжени с щурмови пушки.

Силите на Европейския съюз, разположени в Босна, за да поддържат мира в етнически разделената нация, изпратиха самолет за наблюдение на учението.

Министърът на вътрешните работи на босненските сърби Драган Лукач каза, че полетът на EURFOR е "ненужен".

Лидерите на босненски и босненски хървати осъдиха сръбските учения като "явна провокация", докато босненски сръбски официални лица заявиха, че те са планирани отдавна и нямат нищо общо с дълбоката политическа криза в Босна.

Гражданската война в Босна, която изправи бошнаци, които са предимно мюсюлмани, сърби и хървати един срещу друг, завърши с мирно споразумение, подготвено от САЩ през 1995 г., което създаде два региона, Република Сръбска и Бошно-хърватската федерация.

Двата региона получиха широка автономия, но запазиха някои общи институции, включително армията, висшата съдебна власт и данъчната администрация. Босна също има ротационно тричленно председателство, включващо босненски, сръбски и хърватски членове.

Ръководството на Босна и Херцеговина отряза Лавров за среща

Ръководството на Босна и Херцеговина отряза Лавров за среща

БиХ иска от него да зачита институциите на страната

Членът на президентството на босненските сърби Милорад Додик от години се застъпва за отделянето на мини-държавата на босненските сърби и присъединяването ѝ към съседна Сърбия - нещо, което е малко вероятно да спечели одобрението на САЩ и голяма част от Запада.

Додик, който има мълчалива подкрепа от Русия и неговите съюзници в Сърбия, наскоро увеличи усилията си, обещавайки, че парламентът на босненските сърби ще обяви създаването на собствена армия и съдебна система до края на ноември.

Парламентът на босненските сърби по-рано тази седмица прие закон за създаване на собствена агенция за снабдяване с лекарства, първото от обещанията на Додик да отдели съвместни институции от тези на държавно ниво.

САЩ вече наложиха забрана за пътуване срещу Додик и по-рано тази седмица и предупредиха за санкции срещу съюзниците му, ако неговите сепаратистки действия продължат.