Кремъл заяви във вторник, че е готов да подкрепи всякакви действия, водещи до освобождаване на израелски заложници и прекратяване на огъня в Газа, предава "Ройтерс".

"Готови сме да подкрепим всяко действие, което ще доведе до освобождаване на заложниците и прекратяване на огъня. Но ние вярваме, че действията трябва да бъдат конструктивни, насочени към цялостно разрешаване на проблема в рамките на международното право и предварително приетите Сигурност Резолюции на Съвета", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

По-рано в понеделник британският външен министър Дейвид Камерън заяви, че Израел трябва да спре и да помисли сериозно, преди да предприеме каквито и да било по-нататъшни действия в Рафах, на фона на въздушни удари в южния град на ивицата Газа, който е последното убежище на около милион разселени цивилни.

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел отправи в понеделник слабо завоалиран призив към Съединените щати да намалят доставките на оръжия за Израел поради високите цивилни жертви във войната им в Газа.

"Е, ако смятате, че твърде много хора биват убити, може би трябва да предоставите по-малко оръжия, за да предотвратите убиването на толкова много хора", каза Борел пред репортери след среща на министрите на ЕС за помощ за развитие в Брюксел.

Министерството на външните работи на Франция съобщи във вторник, че общо 42 души, сред които френски граждани, постоянно пребиваващи в страната и сътрудници на Френския институт, както и членове на техните семейства, са били безопасно евакуирани от ивицата Газа.

Франция евакуира 42-ма души от Газа

Франция евакуира 42-ма души от Газа

Акция на Париж