Израелските въздушни удари са убили най-малко 44 палестинци, сред които десетки деца, в южния град Рафа в Газа в събота, съобщава АП.

Припомняме, че това се случва часове, след като израелският премиер Бенямин Нетаняху съобщи, че е поискал от военните да планират евакуацията на стотици хиляди цивилни там преди наземната операция.

Нетаняху не предостави подробности за графика, но съобщението предизвика паника и предупреждения от дипломати. Повече от половината от 2,3-милионното население на Газа е в Рафах и не е ясно къде биха могли да избягат.

Израел твърди, че Рафах, който граничи с Египет, е последната останала крепост за въоръжената групировка "Хамас" в Газа след повече от четири месеца война.

Египетският външен министър Самех Шукри предупреди, че всяка израелска сухопътна офанзива срещу Рафа ще има "катастрофални последици" и заяви, че Израел има за цел в крайна сметка да принуди палестинците да напуснат земята им.

Нетаняху бърза да приключи операцията в Рафах преди 10 март

Нетаняху бърза да приключи операцията в Рафах преди 10 март

Предвид увеличаващия се международен натиск

Шукри също каза, че Египет работи за преодоляване на пропастта между воюващите страни, за да постигне постоянно прекратяване на огъня и да освободи останалите заложници, взети на 7 октомври в замяна на палестинските затворници в Израел. "Преговорите са сложни", каза той.

Има нарастващи търкания между Нетаняху и Съединените щати, чиито служители казаха, че нахлуването в Рафах без план за цивилното население би довело до катастрофа.

Израел извършва въздушни удари в Рафах почти всеки ден, дори след като каза на цивилните през последните седмици да потърсят убежище там от сегашните наземни битки в Хан Юнис точно на север.

Рияд заплаши Израел с опасни последици заради операцията в Рафах

Рияд заплаши Израел с опасни последици заради операцията в Рафах

Саудитска Арабия отново настоя за незабавно прекратяване на огъня

Министерството на здравеопазването в Газа съобщи в събота, че общият брой на загиналите от офанзивата вече е 28 064, сред които предимно жени и деца. Министерството съобщи, че повече от 67 000 души са били ранени. Но министерството бе упрекнато по-рано, че не се прави винаги разграничение между бойци на "Хамас" и цивилни. 

Израел обяви война, след като няколко хиляди бойци на Хамас нахлуха през границата в Южен Израел на 7 октомври, убивайки 1300 души и вземайки други 250 за заложници. Не всички са живи.