Според заместник министър-председателя на Украйна Москва се е опитала да размени украински цивилни граждани за руски военни пленници - ход, забранен от Женевската конвенция.

Ирина Верешчук заяви пред Би Би Си, че нейното ведомство, което отговаря за преговорите за размяна на пленници, е отказало и е инструктирало Русия да изпрати обратно взетите украински цивилни.

Украйна: Атаката срещу Киев бе "среден пръст" на Путин към ООН

Украйна: Атаката срещу Киев бе "среден пръст" на Путин към ООН

Една от целите на посещението на Гутериш бе да осигури евакуация на хора от Мариупол

Има все повече доказателства, че Русия е депортирала насилствено голям брой цивилни през границата, откакто нахлу в страната през февруари.

Верешчук заяви, че те са били използвани като заложници. "Ето защо са заловили всички тези заложници - цивилни, жени, служители на местните съвети, за да се опитат да ги използват", каза тя.

"Знаем, че там има повече от хиляда заложници - включително почти 500 жени", каза тя. "Знаем, че те са в затвори и центрове за предварително задържане в Курск, в Брянск, в Риазан, в Ростов", изброи Верешчук

Тя заяви, че Русия също се е забавила с изпращането на цивилни жени. "Ние извличаме жените почти с клещи", каза тя. "Сега отказваме да проведем размяна, ако в списъка няма жени. Така се опитваме по някакъв начин да спасим нашите жени и цивилни граждани".

Как може да завърши войната в Украйна?

Как може да завърши войната в Украйна?

Има четири алтернативи

При последния обмен девет цивилни бяха върнати обратно с тежки наранявания, включително ампутации, извършени в Русия.

"При този обмен имаше тежко ранени хора - ампутирани крайници, сепсис, други тежки наранявания", каза Верешчук.

"Имаше ясни следи от изтезания", каза тя. "Историите, които ни разказаха, са ужасни.", посочи Верешчук.