Руските и сирийските военни самолети вече се намират на съвместна база на летище "Джайрах", което беше разрушено по време на военните действия в Северна Сирия, съобщи руското министерство на отбраната в Telegram.

По данни на министерството във възстановяването на летището са участвали руски и сирийски военни. В хода на работата бяха възстановени осветителни съоръжения, елементи на летището, както и комуникационно и радиооборудване за поддръжка на полетите.

В хода на работата бяха възстановени общо над 9 км укрепления и бяха разположени сухопътна охрана и системи за противовъздушна отбрана, подчерта министерството.

Нова среща за Русия-Турция-Сирия се очаква през януари

Нова среща за Русия-Турция-Сирия се очаква през януари

Министрите на външните работи на Русия и Турция в телефонен разговор в събота обсъдиха

"[Възстановяването] даде възможност да се организира съвместното базиране и използване на авиацията на руските военновъздушни сили и сирийските военновъздушни сили", се казва в изявлението.

Съвместното базиране на авиацията на двете държави ще позволи да се покрие държавната граница и да се гарантира безопасността на цивилното население в Северна и Североизточна Сирия, заявиха от Министерството на отбраната.

Путин и Ердоган обсъдиха Украйна и Сирия

Путин и Ердоган обсъдиха Украйна и Сирия

Обсъдено е и създаването на газов хъб в Турция

По време на церемонията по откриването на летището се състоя демонстрация на бойните възможности на самолети и хеликоптери на руските и сирийските военновъздушни сили, добавиха от руското министерство на отбраната.