Русия отхвърли поредния кръг санкции на Запада срещу Москва, съобщава "Ройтерс".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че руската икономика се е адаптирала към ограниченията и тези, които налагат санкциите, си вредят с всякакви нови мерки.

В петък Съединените щати наложиха обширни санкции срещу Русия, насочени срещу над 500 лица и организации, във връзка с втората годишнина от руската "специална военна операция" в Украйна и като отмъщение за смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

"Нищо принципно ново не е обявено и е малко вероятно нещо принципно ново да бъде измислено от тези, които налагат тези санкции, без то да навреди на собствената им икономика", изтъкна Песков.

По негови думи ограничителните мерки нанасят непряка вреда на европейската икономика и на интересите на американските компании.

Пет начина Западът да притисне още повече руската икономика

Пет начина Западът да притисне още повече руската икономика

Изваждане на Путин от равновесие, санкции, санкции и налагане на пълно финансово ембарго

Санкциите от миналата седмица бяха насочени към руската платежна система "Мир", финансовите институции и руската военна промишлена база, заобикалянето на санкции, бъдещото производство на енергия и водещата танкерна група "Совкомфлот", както и към други области.

Те обхванаха и към затворнически служители, които според Съединените щати са свързани със смъртта на Навални.

"Руската икономика показа своята устойчивост. Адаптира се и продължава своето развитие", подчерта Песков.

Икономиката на Русия се възстанови рязко през 2023 г. след спад през 2022 г. Този растеж обаче разчита в голяма степен на държавно финансираното производство на оръжия и боеприпаси и прикрива проблемите, които възпрепятстват подобряването на жизнения стандарт на руските граждани.

Международният валутен фонд очаква икономиката на Русия да нарасне с 2,6% през тази година, но вещае трудни времена. Банката на Русия прогнозира икономически растеж през 2024 г. с между 1 и 2%.

Лондон: С риск да прегрее, икономиката на Русия поддържа войната на всяка цена

Лондон: С риск да прегрее, икономиката на Русия поддържа войната на всяка цена

Инфлацията в страната през 2024 г. вероятно ще остане над целевия процент от 4%