Кремъл изрази загриженост в понеделник относно ситуацията в Нигер, чийто президент беше свален миналата седмица с преврат, който беше осъден от много страни, но приветстван от ръководителя на руската наемническа група Вагнер, която има широки интереси в Африка, предава "Ройтерс".

В разговор с репортери, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че "случващото се (в Нигер) е въпрос на сериозна загриженост".

"Ние сме за бързото възстановяване на правовия ред в страната, ние сме за сдържаност от всички страни, така че това да не доведе до човешки жертви", каза Песков.

Лидерите на преврата в Нигер обявиха генерал Абдурахаман Чиани за нов държавен глава миналия петък, дни след като заявиха, че са свалили президента Мохамед Базум при седмото военно превземане на властта в Западна и Централна Африка за по-малко от три години.

Западноафриканските държави наложиха санкции и заплашиха със сила, ако лидерите на преврата не успеят да възстановят Базум в рамките на седмица.

ЕС спира финансовото кранче на Нигер след преврата

ЕС спира финансовото кранче на Нигер след преврата

Съюзът преустановява и сътрудничеството в областта на сигурността

В гласово съобщение, публикувано миналата седмица в каналите на социалните медии, свързани с руската наемническа група Вагнер, нейният основател Евгений Пригожин одобри преврата и предложи услугите на своите бойци на хунтата.

Пригожин не твърди, че е участвал в преврата, но го описва като момент на дългоочаквано освобождение от западните колонизатори

Отношенията на Пригожин с Кремъл са неясни, откакто той организира неуспешен бунт миналия месец, целящ да измести дългогодишните си съперници в Министерството на отбраната в Москва.

Въпреки това неговата група Вагнер остава ключов играч във външната политика на Русия в Африка. Тя се превърна във влиятелна сила в съседния на Нигер Мали след преврата през 2021 г. там и има по-дълго присъствие в Централноафриканската република и Либия.

Ролята на Вагнер в Африка е източник на безпокойство за западните правителства. Съединените щати обвиниха групата в зверства и й наложиха санкции. Пригожин казва, че работи законно.

62-годишният Пригожин изглежда продължава да се радва на свобода на движение, въпреки това, което Кремъл каза миналия месец, че той и неговите бойци ще се преместят в Беларус където ще провеждат обучения с беларуската армия.

Макрон няма да толерира атака срещу френските интереси в Нигер

Макрон няма да толерира атака срещу френските интереси в Нигер

Всяко нападение срещу френски граждани или интереси ще предизвика силна незабавна реакция