Абдурахман Чиани, ръководител на президентската гвардия на Нигер, се обяви за ръководител на преходно правителство в западноафриканската страна, два дни след като неговият отряд свали от власт демократично избрания президент Мохамед Базум.

Той направи съобщението в петък по държавната телевизия, като каза, че е "президент на Националния съвет за защита на родината".

62-годишният генерал също каза, че намесата е била необходима, за да се избегне "постепенното и неизбежно загиване" на страната. Той каза, че докато Базум се е опитвал да убеди хората, че "всичко върви добре... суровата реалност (е) купчина мъртви, разселване, унижение и разочарование".

Армията подкрепи преврата в Нигер, пред парламента се веят руски знамена

Армията подкрепи преврата в Нигер, пред парламента се веят руски знамена

Военните говорят за "запазване на стабилността"

"Подходът към сигурността днес не донесе сигурност на страната въпреки тежките жертви", каза Чиани.

Не се споменава график за връщане към цивилното ръководство.

Чиани, който беше призован да ръководи елитната част през 2015 г., е от западния регион на Нигер Тилабери, основен район за набиране на армия. Той остава близък съюзник на бившия президент Махамаду Исуфу - политикът, който ръководи страната до 2021 г.

Съобщава се, че генералът ръководи съпротивата при осуетения опит за преврат през март 2021 г., когато военна част се опита да превземе президентския дворец дни преди Базум, който току-що беше избран, да положи клетва.

Задържаният президент на Нигер настоява по Twitter, че демокрацията ще възтържествува

Задържаният президент на Нигер настоява по Twitter, че демокрацията ще възтържествува

Той публикува в социалната медия след като войници го задържаха и обявиха преврат

В сряда военните части на Чиани задържа Базум в президентския дворец в столицата Ниамей, провокирайки вълна от осъждане от лидери в Африка и извън нея. Все още не е ясно къде е Базум и дали все още е задържан.

Полковник Амаду Абдраман, говорител на нигерската армия, каза по държавната телевизия в сряда, че силите за сигурност са решили "да сложат край на режима, който познавате поради влошаващата се ситуация със сигурността и лошото управление".

Абдраман каза, че границите на Нигер са затворени, обявен е комендантски час в цялата страна и всички институции на републиката са спрени. Войниците предупредиха срещу всякаква чуждестранна намеса, като добавиха, че ще уважават благополучието на Базум.

Пригожин похвали преврата в Нигер и предложи услугите си

Пригожин похвали преврата в Нигер и предложи услугите си

Шефът на "Вагнер" изглежда продължава да се радва на свобода на движение