Комунистическата партия на Куба одобри проект за провеждане на социално-икономически преобразования в страната, съобщава ИТАР-ТАСС.

Делегатите на конгреса на кубинската компартия, който се откри в Хавана на 16 април, прие документ, представен от Раул Кастро „Направления на икономическата и социална политика на Партията и Революцията".

Лидерът на кубинската революция Фидел Кастро одобри предложението на Раул Кастро да бъде ограничен до десет години срокът на пребиваване на важни държавни постове.

На конгреса на партията Раул Кастро е заявил, че е разумно да бъде ограничено времето на заемането на политически и държавни длъжности до два мандата максимум.

По думите му това е станало възможно и необходимо в сегашните условия, които се отличават от първите десетилетия на революцията, когато тя е била под заплаха и подложена на агресия от различни страни. .

Фидел Кастро е посочил, че е делегирал своите пълномощия - и партийни, и държавни, през юли 2006 година заради влошено здраве, но „революцията е продължила да се придвижва напред и това не е бил най-трудният момент след разпадането на СССР и социалистическия лагер". По-късно Раул Кастро официално беше избран за първи секретар на компартията.

„Сред въпросите, засягани в проекта за реформи, въпросът за властта ме заинтересува най-силно и на мен ми хареса идеята за ограничаване на срока", е заявил пред съпартийците си лидерът на кубинската революция.

Фидел Кастро е посочил, че светът днес би бил друг, ако не са били грешките на революционните лидери, на партиите и хората и че не храни илюзии, че бъдещите задачи ще бъдат по-лесни. Той е изтъкнал още, че е помолил брат си Раул да не го включва в списъка с предложения за членове на ЦК на партията, тъй като в състава на централния ръководен орган трябва да влязат хора, които са в активна възраст и в здравословно състояние, което да им позволява да работят за каузата.