Украинският външен министър Дмитрий Кулеба пристигна в Китай за преговори с китайския министър Ван И, съобщи руската служба на "Би Би Си".

"Предстоят обширни, подробни, съществени преговори с моя китайски колега Ван И по пътя към справедлив свят. Трябва да избягваме конкуренцията между мирните планове. Много е важно Киев и Пекин да са ангажирани в пряк диалог и обмен на позиции", каза Кулеба във видео, публикувано в социалните мрежи .

Кулеба отбеляза, че това е първото двустранно посещение на украинския външен министър в Китай не само от началото на голямата война, но дори от 2012 г.

Визитата на Кулеба в Китай ще продължи до 25 юли.

Основната тема на дискусията, както се посочва в изявлението на Кулеба, е търсенето на начини за спиране на руската агресия и възможната роля на Китай в постигането на мир.

Китай отказа недвусмислено да осъди руската инвазия в Украйна, вместо това китайските власти призовават за преговори и обявяват своя неутралитет във войната между Русия и Украйна.

Китай също така не се присъедини към санкциите на Запада срещу Русия и увеличи търговията с Русия, като включително й помага да поддържа военната си индустрия.

Миналата година Китай публикува документ, който нарече основа за политическо решение на конфликта, но Украйна и западните страни смятат, че той не съдържа никакви реалистични предложения, водещи до мир.

Китай не взе участие в Срещата на върха за мира, проведена в Швейцария през юни тази година, инициирана от Украйна за обсъждане на "формулата на мира", предложена от Киев.

Министрите от ЕС обсъждат отговор на "неприемливата" позиция на Унгария

Министрите от ЕС обсъждат отговор на "неприемливата" позиция на Унгария

Някои държави-членки биха искали блокът да покаже по-твърда позиция спрямо Будапеща