Украйна навлиза в решителната фаза на войната и единствената й цел е победата, заяви външният министър на страната Дмитрий Кулеба, цитиран от руската служба на Би Би Си.

"Може да има само една цел: победата на Украйна. Това е единственият начин да се гарантира траен и справедлив мир и сигурност в Европа", написа той във Фейсбук.

Според Кулеба тази година Украйна ще получи оръжия от съюзниците, които не са могли да бъдат получени през 2022 г.

За тази цел президентът на Украйна Володимир Зеленски провежда ежедневни разговори със световните лидери и някои от решенията за доставките на оръжия се вземат точно по време на тези разговори, каза министърът.

Зеленски: Искат да използват Рождество за прикритие, за да спрат настъплението ни в Донбас

Зеленски: Искат да използват Рождество за прикритие, за да спрат настъплението ни в Донбас

Войната ще свърши, когато руските войници си тръгнат, или ние ги изгоним, подчерта той

"Колесни танкове и бронирани превозни средства от Франция, бронетранспортьори "Брадли" и "Мардер" от САЩ и Германия, допълнителна германска батарея "Пейтриът", боеприпаси и много други. И чакайте обявяването на новия американски пакет! [...] Дипломатическият екип на президента успя да убеди съюзниците, че времето на табуто срещу оръжията е приключило", пише Кулеба..

Припомняме, че в началото САЩ и западните страни се въздържаха от много видове съвременни и нападателни оръжия, тъй като се опасяваха от възможната руска реакция на тези западни доставки, включително атаки срещу страни от НАТО и ескалация на конфликта, но с напредването на войната в Украйна и загубите на Русия на фронта там тези страхове намаляват. Типична е ситуацията със системите за противовъздушна отбрана "Пейтриът", които САЩ първоначално отказваха да доставят, цитирайки различни опасения от ескалация на конфликта до липсата на обучен военен персонал от украинска страна. В последствие Вашингтон промени позицията и се съгласи да прехвърли на Украйна тази система.

САЩ няма да предоставят модерни дронове на Украйна

САЩ няма да предоставят модерни дронове на Украйна

Пентагонът се опасява от ескалиране на конфликта