Тази седмица украинският външен министър Дмитро Кулеба ще посети три африкански държави в опит да наметри подкрепа за позицията на Киев във войната с Русия. Това са съобщили от украинското външно министерство, предаде "Ройтерс".

Кулеба ще посети Малави, Замбия и Мавриций между 4 и 8 август. Това е четвъртата дипломатическа обиколка на външния министър в Африка през последните две години.

"Всички срещи ще се фокусират върху развитието на двустранните отношения, основани на взаимно уважение и интереси. Сред ключовите теми ще бъде участието на африканските държави в глобалните усилия за възстановяване на справедлив мир за Украйна и света", се посочва в съобщението на министерството.

Редица африкански държави взеха участие в конференция за Украйна, организирана от Швейцария през юни, но повечето от тях не бяха склонни да заемат позиция относно усилията на Запада за изолиране на Русия.

Според съобщението по време на обиколката си Кулеба ще обсъди доставката на украинско зърно в региона и участието на африкански компании във възстановяването на Украйна.

Африканските лидери притискат Путин да прекрати войната в Украйна

Африканските лидери притискат Путин да прекрати войната в Украйна

Лидерите изпращат директно послание до шефа на Кремъл на голяма среща на върха в Санкт Петербург