Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба посети Либерия в сряда по време на третата си военна обиколка в Африка, докато Русия се готви да домакинства на среща на върха с лидери от континента, предава "Ройтерс".

Пътуването в Либерия на Дмитро Кулеба е първото подобно посещение в историята на украинската дипломация, казва външното министерство. То се случва на фона на съгласуваните усилия на Киев да оспори руското влияние в Африка и по-широкия "глобален юг".

Руският град С.Петербург ще бъде домакин на среща на върха между Русия и Африка в четвъртък и петък, като Кремъл съобщи, че 17 африкански държавни лидери ще присъстват на събитието.

Външният министър Кулеба ще разговаря с либерийски лидери, за да обсъди "осигуряването на износа на украинско зърно за Африка", както и визията за мир в Украйна, изложена от президента Володимир Зеленски, каза министерството.

"На фона на изнудването с храни от страна на Русия, Украйна увеличава максимално своята консолидация на подкрепа от африканските страни, за да продължи да изнася украинско зърно за Черно море", каза тази седмица говорителят на външното министерство Олег Николенко.

Руският град С.Петербург ще бъде домакин на среща на върха Русия-Африка в четвъртък и петък, като Кремъл съобщи, че 17 африкански държавни лидери ще присъстват на събитието.

ISW: Путин търси сътрудничество с Африка и Китай

ISW: Путин търси сътрудничество с Африка и Китай

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната за хода на бойните действия в Украйна

Русия, подобно на Украйна, основен износител на зърно, миналата седмица се оттегли от едногодишното споразумение за зърно, което позволи на Украйна безопасно да изнася зърно през Черно море по време на войната, повишавайки цените на храните.

Оттогава руски въздушни удари поразяват зърнената инфраструктура в експортния регион на Одеса, включително по река Дунав - важен алтернативен експортен коридор.

Киев твърди, че Москва се стреми да унищожи украинския зърнен сектор, за да се превърне в единствен доставчик на зърно. В изявлението се казва, че Москва упражнява натиск, за да се опита да осигури възобновяване на руския износ на амоняк и премахване на някои санкции и ограничения.

Кулеба пътува до Екваториална Гвинея за два дни по-рано тази седмица като част от обиколката в Африка, където каза, че е обсъдил продоволствената сигурност.

Москва предположи, че може да помогне на Африка както с търговски, така и с безплатни доставки на руско зърно.

Украйна настоява за възстановяване на черноморската зърнена инициатива

Украйна настоява за възстановяване на черноморската зърнена инициатива

Сухопътните коридори не могат да изнасят цялото количество зърнени култури, обясни Дмитро Кулеба