Бъдещият политически сезон в света може да се окаже труден за Украйна в дипломатически план, тъй като в различни държави ще бъдат отправени призиви относно предполагаемата необходимост от преговори с Руската федерация.

Това заяви министърът на външните работи Дмитрий Кулеба, съобщава РБК-Украйна, позовавайки се на видео в неговия Instagram.

Официалният представител в разговор с журналиста Вадим Карпяк отбеляза, че Украйна все още ще спечели "на всички фронтове", но предупреди, че "ще бъде трудна есен".

"Ще бъде много труден политически сезон, предупреждавам всички", каза Кулеба.

Така министърът прогнозира засилване на "гласовете" в различни страни по света, "че има "проблеми", че са необходими преговори".

"Тези гласове не идват от официални лица, но стават все по-силни. Ние ще направим всичко в рамките на международното право и наказателното право, за да гарантираме, че тези гласове ще заглъхнат", подчерта Кулеба.

Той също така смята, че предстоят голям брой трудни международни срещи на върха, на които украинската страна ще се нуждае от "количественото и качественото присъствие на целия свят, а не само на нашите традиционни приятели от Европа и Северна Америка".

Припомняме, че през 2022 г. президентът Володимир Зеленски взе решението на Съвета за национална сигурност и отбрана което определи за невъзможно да се преговоря с Путин.

Според съветника на ръководителя на канцеларията на президента Михаил Подоляк, Украйна не планира да отговаря на "хленченето за преговорите" на руснаците , тъй като това няма смисъл.

За да поднови преговорите, Русия трябва да се съгласи: напълно да напусне територията на Украйна; да смени политическия елит; да признаят за извършването на военни престъпления; да екстрадират организаторите на войната пред трибунал.

Междувременно преди няколко дни ливанското издание на L'Orient-Le Jour писа, че президентът на ОАЕ Мохамед бин Зайед уж иска да организира среща между президента Зеленски и Путин .

Ръководителят на кабинета на президента Андрий Йермак реагира на тази информация, отбелязвайки, че Украйна е готова да влезе в диалог само с тези страни, които спазват Хартата на ООН. Той подчерта че Русия не е такава държава.

Кулеба: Никога няма да видим Зеленски и Путин да преговарят на една маса

Кулеба: Никога няма да видим Зеленски и Путин да преговарят на една маса

Според него не може да се вярва на руската страна