От самото начало на войната Украйна си постави задачата да получи седем вида оръжия за постигане на победа и вече получи шест от тях. В момента задачата е не само да се получат бойни самолети, но и да се произвежда съвместно оръжие, включително с Германия.

Това каза министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулебана на брифинг в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността, съобщи "Укринформ".

"Картината е проста: когато започна войната, ние разбрахме, че трябва да получим седем вида оръжия, за да направим нашите отбранителни сили способни не само да защитават Украйна, но и ефективно да атакуват и прогонват врага от територията на Украйна. Близо 12 месеца по-късно, шест от тези видове оръжия са отворени за Украйна. Тоест, ние изпълнихме задачата. Останаха само бойните самолети", каза министърът.

Той отбеляза, че "няма съмнение, че въпросът с бойните самолети ще бъде решен". Дипломатът призна, че ще отнеме малко повече време, че борбата за самолетите "трябва да бъде структурирана малко по-различно, отколкото за танковете, но тази работа вече е започнала".

Ще има още много изказвания от рода на "не, не можем, не толкова скоро", но в крайна сметка всичко ще бъде изпратено, убеден е министърът.

"Дойдох в Мюнхен за две неща: бърза и стабилна доставка на всички вече обещани оръжия, както и на някои нови количества, предимно боеприпаси", каза Кулеба.

Министърът съобщи още, че на полетата на конференцията ще бъде въведен безпрецедентен формат, тъй като той, заедно с германския си колега Аналена Бербок, ще разговарят с представители на германската и украинската отбранителна индустрия, за да обсъдят какво може да се направи заедно.

Далекобойни ракети и изтребители - темите на Кулеба в Мюнхен

Далекобойни ракети и изтребители - темите на Кулеба в Мюнхен

Мюнхенската конференция по сигурността ще се проведе от 17 до 19 февруари

Кулеба добави, че има всички основания да се смята, че "НАТО може да удвои или утрои усилията си, за да осигури производството на оръжия и боеприпаси, от които Украйна и самите съюзници ще се нуждаят тази година, за да попълнят запасите си". Той също така подчерта важността на обучението на украинската армия.

Мюнхенската конференция по сигурността се провежда на 17-19 февруари. Заплахите за международната сигурност, особено в светлината на агресията на Русия срещу Украйна, станаха основна тема на тазгодишното събитие.