Председателят на Австрийската народна партия и бъдещ канцлер Себастиан Курц предложи да се проведе иранско-американска среща във Виена, за да се преодолее напрежението между Техеран и Вашингтон.

Инициативата беше обявена в интервю на Курц за в. "Билд ам зомтаг".

Иранското посолство у нас: САЩ поставят региона на ръба на истинска война

Иранското посолство у нас: САЩ поставят региона на ръба на истинска война

Според Устава на Международния наказателен съд действието се разглежда като "престъпление", заявяват от дипломатическата мисия

"Очевидно е, че Виена е готова да стане място за евентуални преговори, ако Иран и САЩ искат да започнат диалог отново", подчерта Курц. Той припомни, че преговорите по иранската ядрена програма многократно са се провеждали в австрийската столица.

САЩ негодуват, че ЕС не бил помогнал достатъчно при ликвидирането на ген. Солеймани

САЩ негодуват, че ЕС не бил помогнал достатъчно при ликвидирането на ген. Солеймани

САЩ направили нещо хубаво за целия свят

"Убийството на генерал Касем Сюлеймани беше реакция на действията и поведението на Иран преди това. Имаше постоянни атаки срещу американски дипломати и американски институции", каза Курц.

"В тази връзка не трябва да го определим като убийството, а именно реакцията", смята австрийският политик. В същото време според него е важно да се предотврати ескалацията на кризата.

Нетаняху подкрепя ликвидирането на Солеймани

Нетаняху подкрепя ликвидирането на Солеймани

"САЩ имат право на самозащита."

Дипломацията сега е "единственият правилен начин", смята Курц.

Ситуацията в Ирак рязко се влоши след няколко атаки на американските ВВС на 29 декември от групата Катаиб Хизбула в Сирия и Ирак. Тогава Пентагонът заяви, че тази структура е отговорна за обстрела на иракската база край Киркук два дни по-рано, при което американски цивилен служител е убит. В резултат на бомбардировките в района на град Ал Каим (провинция Анбар), както съобщават иракските медии, най-малко 25 души са убити, а над 50 са ранени.

Демократите с резолюция в Сената срещу ескалация на конфликта с Иран

Демократите с резолюция в Сената срещу ескалация на конфликта с Иран

След ликвидирането на ген. Солеймани

Последвалите действия на американците предизвикаха ожесточена критика от иракските власти, които заявиха необходимостта от преразглеждане на отношенията с международната антитерористична коалиция, ръководена от Вашингтон.

Ситуацията се задълбочи още повече, след като американските ВВС по заповед от Доналд Тръмп нанесе удар в летището в Багдад в петък вечер, убивайки командира на специалните сили на Ал-Кудс Касем Сюлеймани. Заедно с него бяха убити заместник-ръководителят на шиитската милиция Ал-Хашд ал Шааби, Абу Махди ал Мухандис и още няколко души.