Кувейт привика посланика на Чехия в страната от Персийския залив, след като публикация в социална мрежа в подкрепа на Израел предизвика онлайн критики в цялата страна, информира "Франс прес".

Това се случва, докато израелски въздушни удари продължават да удрят Ивицата Газа след седмица на насилие, при което загинаха повече от 200 души, голямата част от които палестинци.

Мартин Дворжак е качил в личния си профил в "Инстаграм" своя снимка с израелско знаме, заедно с изявление, в което се казва: "Подкрепям Израел".

ЕС заклейми тероризма на "Хамас" срещу Израел

ЕС заклейми тероризма на "Хамас" срещу Израел

Отговарът на Израел обаче трябва да е съразмерен и съобразно международното право

По-рано днес той е изтрил публикацията и публикува извинително писмо, в което се казва, че бил "изключително разкаян".

Външното министерство на Кувейт, което няма официални отношения с Израел, заяви, че е привикало посланика, за да изрази "абсолютното ни отхвърляне на действията му, които противоречат на характера на дипломатическата му позиция".

В изявление се казва, че министерството "категорично отхвърля и категорично не одобрява" реториката на Дворжак в личния му профил в "Инстаграм".

Дворжак написа в писмото, качено в профила на посолството в "Туитър", че "беше изключително нечувствително от моя страна към чувствата на много от близките ми кувейтски и мюсюлмански приятели и искам да се извиня на тях, както и на всички кувейтци и палестинци, и на всеки друг, който се чувства огорчен от това".

Израел порази "подводница" на "Хамас" край бреговете на Газа

Израел порази "подводница" на "Хамас" край бреговете на Газа

Готвела терористична атака в израелски води

Хиляди жители на Кувейт изразиха недоволството си в социалните мрежи, като някои призоваха за изгонването на Дворжак, заедно с хаштага #FreePalestine ("Свобода за Палестина").

"Не е достатъчно да се извини. Посланикът трябва да бъде експулсиран", написа един потребител на "Туитър".

Друг коментира в профила на посланика в "Инстаграм", изтъквайки: "Помислете два пъти, преди да подкрепяте държава, която убива деца".

"Не сте добре дошли в Кувейт" и "как не ви е срам", написаха други.

Ердоган пришпорва папата да помогне за спиране "клането" на Израел

Ердоган пришпорва папата да помогне за спиране "клането" на Израел

На Израел трябвало да се преподаде урок

През изминалата седмица жители на Кувейт проведоха множество протести в подкрепа на палестинците. Очаква се днес да се проведе още една демонстрация.

Възобновените израелски въздушни удари днес идват ден, след като 42 палестинци в Газа - включително най-малко осем деца и двама лекари според здравното министерство - бяха убити при най-големите жертви в рамките на ден в анклава от началото на бомбардировките.

Общо в Газа са убити 197 палестинци, включително най-малко 58 деца, а над 1 200 са ранени, откакто Израел започна въздушната си кампания срещу "Хамас" на 10 май, след като ислямистката групировка изстреля ракети.

В Израел 10 души, включително едно дете, са убити, а 294 души са ранени от ракетен огън, извършен от въоръжени групировки в Газа.

Над 3000 ракети са изстреляни от Газа по Израел

Над 3000 ракети са изстреляни от Газа по Израел

Хамас се превръща в цел