Президентът на регионалното правителство на Кюрдистан Мазуд Барзани заяви, че иракските кюрди са готови да "плащат всяка цена за свобода", отхвърляйки международния натиск за отмяна на референдума за независимост, планиран за понеделник в Северен Ирак, съобщава Ройтерс.

На митинг в подкрепа на вота в Ербил, седалището на КРГ, Барзани реагира на изявление на Съвета за сигурност на ООН, който в сряда изрази загриженост относно потенциалното дестабилизиращо въздействие на гласуването върху Ирак.

Кюрдските трикольори с пламтящо златно слънце, украсяват коли и сгради в полуавтономния северен Кюрдски регион. Билбордове увещават, че "сега е времето - кажи" да "на свободен Кюрдистан!"

Турският министър-председател Бинали Ялдаръм заяви, че вотът представлява заплаха за националната сигурност и Анкара "ще направи това, което е необходимо", за да се защити.

Турция, Ирак и Иран откриха фронт срещу кюрдския референдум

Турция, Ирак и Иран откриха фронт срещу кюрдския референдум

Това съобщава турската държавна агенция Анадола

Хошиар Зебари, старши съветник на Барзани, заяви пред Ройтерс: "Това са последните пет метра от последния спринт и ще отстояваме совето".

Много кюрди смятат гласуването, макар и необвързващо, за историческа възможност за постигане на самоопределение, век след като Великобритания и Франция разделиха Близкия изток със споразумението "Сикес-Пикот". Това споразумение остави 30 милиона кюрди, разпръснати в Иран, Турция, Сирия и Ирак.

Зебари допълва, че забавянето на гласуването без каквито и да било гаранции, ще бъде "политическо самоубийство за кюрдското лидерство и кюрдската мечта за независимост.

"Възможност, която моето поколение няма да види отново", смата той.