Сирийските кюрди обвиниха турските сили в северната част на Сирия, че не разрешават да се доставят хуманитарни пратки в обсадения гард Рас ел Аин, намиращ си в близост до турската граница, предаде Би Би Си.

По данни на кюрдските сили, вследствие на турската операция в района вече са загинали 86 мирни жители. За десетте дни от началото на турското настъпление между 160 и 300 хиляди души са напуснали домовете си.

Освен това кюрдите обвиниха турските военни, че не са осигурили хуманитарен коридор, през който от обсадения град да се евакуират цивилните и ранените бойци.

Турция и сирийските кюрди с взаимни обвинения в нарушаване на режима на тишина

Турция и сирийските кюрди с взаимни обвинения в нарушаване на режима на тишина

"Терористите" извършиха 14 атаки

От своя страна Анкара обвини кюрдите за нарушаване на постигнатото примирие.По време на днешното си посещение в турската провинция Кайсери президентът Ердоган предупреди, че ако кюрдите не се изтеглят до вторник вечерта от планираната зона за сигурност, турските военни ще възобновят бойните действия и ще "счупят главите на терористите".

Припомняме, на 17 октомври, след разговорите между Ердоган и американския вицепрезидент Майк Пенс, Турция се съгласие на петдневно примирие, за да могат кюрдите да се изтеглят от тази зона.

Днес обаче примирието беше нарушено и двете страни си отправиха взаимни обвинения за това. В района на град Рас ел Аин въоръжените сблъсъци продължиха, въпреки споразумението за спиране на огъня.

Ердоган ще продължи с плановете си, ако не се разбере с Путин за Сирия

Ердоган ще продължи с плановете си, ако не се разбере с Путин за Сирия

Обещава да "унищожи терористите", ако не напуснат зоната за сигурност до вторник

По-рано турското министерство на отбраната обвини кюрдските сили, че са извършили 14 провокативни нападения през последните 36 часа, основно в района на Рас ел Аин, като заяви, че турската страна напълно спазва примирието.

През идната седмица е планирана среща между Реджеп Ердоган и руския президент Владимир Путин. По думите на Ердоган, ако разговорите не доведат до някакво решение, Турция ще продължи осъществяването на своите планове в Сирия.