Президентът на САЩ Джо Байдън допусна пореден лапсус.

По време на срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Пном Пен той нарече Камбоджа, която е домакин на събитието, Колумбия, съобщава "Ройтерс".

"Сега, когато отново сме заедно тук, в Камбоджа, очаквам с нетърпение да постигнем още по-голям напредък от настоящия и искам да благодаря на министър-председателя на Колумбия за неговото лидерство като председател на АСЕАН и за това, че беше домакин на всички ни, заяви Байдън по време на срещата.

Американският президент обаче очевидно имаше предвид премиера на Камбоджа Хун Сен, който в момента председателства 10-членния регионален блок.

В действителност Камбоджа е ротационен председател на АСЕАН, а Колумбия дори не членува в групата, тъй като е част от съвсем друг географски регион на света.

Байдън допусна същия гаф и наскоро в Белия дом, когато пред журналисти, преди да потегли за Камбоджа, откъдето започна обиколката му в Азия за участие в три срещи на върха, заяви: "Потеглям за Колумбия", след което побърза да се поправи.

Президентът демократ, който навършва 80 години на 20 ноември, по-рано тази седмица обяви, че възнамерява да се кандидатира за нов мандат през 2024 г., като окончателното му решение вероятно ще бъде взето в началото на следващата година.

Случайните лапсуси на Байдън и склонността му да се отклонява от протокола по време на изяви на живо обаче бяха възприети от републиканските му критици като доказателство, че той е твърде стар за тази длъжност.

Байдън с двоен лапсус: Сбърка Афганистан с Украйна и Ирак

Байдън с двоен лапсус: Сбърка Афганистан с Украйна и Ирак

Американският президент все пак успя да се поправи сам