Опитите да се наложат на страните от Близкия изток чужди на тях модели на развитие доведоха до разпадането на многовековния баланс. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на участниците в конференция за Близкия изток, съобщава ТАСС.

Текстът на съобщението е прочетен от специалния представител на президента на Руската федерация за Близкия изток и Африка, заместник-министър на външните работи Михаил Богданов.

"Близкият изток, преживявайки трудни времена, все още заема централно място в глобалния дневен ред. Не само бъдещето на неговите държави, но и международната сигурност и стабилност зависят от това как се развива ситуацията в региона", обяснява той.

САЩ и Израел съгласни: Противопоставянето на Иран - ключ за мира в Близкия изток

САЩ и Израел съгласни: Противопоставянето на Иран - ключ за мира в Близкия изток

Нямало мир без конфронтация с Иран

"Методите на геополитическото инженерство, опитите за налагане на народите от Близкия изток и Северна Африка, включително със сила, чужди за тях модели на развитие и ценности, доведоха до отслабването или разпадането на държавите и в редица страни безпрецедентен прилив на международен тероризъм, мащабна миграционна криза, нарушение на баланса, който се поддържа от векове", заяви Лавров и добави, че ситуацията се усложнява от факта, че палестино-израелският конфликт не е преодолян.

Според руския външен министър, Русия последователно подкрепя преодоляването на проблемите в региона чрез политически и дипломатически средства при стриктно спазване на международното право.

Осмата конференция за Близкия изток на Валдайския международен дискусионен клуб започна във вторник в руската столица. По време на двудневните дискусии участниците обсъждат борбата с тероризма, възстановяването на Сирия, системата за колективна сигурност в Близкия изток, както и перспективите за световните пазари на въглеводороди.

САЩ могат да поискат от европейците да изпратят войници в Сирия

САЩ могат да поискат от европейците да изпратят войници в Сирия

Греъм "благодари на Русия", като отбеляза, че Москва прави НАТО по-силно