Противопоставянето на Иран е крайно необходимо изискване за постигане на мир в Близкия изток. Това настоя американският държавен секретар Майк Помпео в кулоарите на международната конференция за Близкия изток, която се провежда във Варшава, съобщават световните осведомителни агенции.

"Не можете да постигнете мир и стабилност в Близкия изток без противопоставянето на Иран, това просто не е възможно", изтъкнал Помпео пред журналсти преди среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Израел обсъжда война срещу Иран с арабските държави

Израел обсъжда война срещу Иран с арабските държави

През последните седмици Нетаняху предупреди Иран да се въздържа от враждебни действия

Ислямската република има зловредно влияние в Ливан, в Йемен, в Сирия и в Ирак, допълнил първият дипломат на САЩ.

"Трите "х"-та - хусите, "Хамас" и "Хизбула" - те са истински заплахи, а също така има и други. А не можете да постигнете мир в Близкия изток без отблъскването на Иран", настоя още той.

Помпео пренебрегнал въпросите на журналистите относно планираното от американската администрация предложение за израелско-палестинско мирно споразумение.

Нападнете Тел Авив и ще ви бъде последната годишнина, заплаши Нетаняху Иран

Нападнете Тел Авив и ще ви бъде последната годишнина, заплаши Нетаняху Иран

Ако този режим направи ужасната грешка и се опита да унищожи Тел Авив или Хайфа, няма да успее

От своя страна Нетаняху призова арабските държави да продължат нормализирането на отношенията си с Израел, като приветства откриването на конференцията за Близкия изток като "историческа повратна точка", докато е бил в една и съща зала с външните министри на 10 арабски страни.

"Вчера беше историческа повратна точка. В една стая с около 60 външни министри и представители на десетина правителства, израелски премиер и външни министри на водещи арабски страни стояха заедно и говориха с необичайна сила, яснота и единство срещу общата заплаха на иранския режим", коментира Нетаняху.

Иран плаши да разруши Тел Авив и Хайфа, ако САЩ го атакуват

Иран плаши да разруши Тел Авив и Хайфа, ако САЩ го атакуват

"САЩ нямат смелостта да изстрелят и един куршум срещу нас"

"Смятам, че това беше промяна, важно разбиране за това какво застрашава нашето бъдеще, какво трябва да направим, за да го осигурим, и възможностите за сътрудничество, които се простират отвъд сигурността във всяка сфера на живота за хората от Близкия изток", коментира още израелският премиер.

Конференцията във Варшава изглежда е първият път, в който израелски лидер и високопоставени арабски представители са присъствали на международна среща, посветена на Близкия изток след мирната конференция в Мадрид през 1991 г., която постави основите на историческите Споразумения от Осло между Израел и палестинците.