Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че смята, че "близкото бъдеще на отношенията между Русия и САЩ няма да бъде много светло" в контекста на санкциите, наложени срещу Москва през август за участието ѝ в отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри.

Лавров подчерта, че Русия "определено ще реагира", но че отговорът "няма да е задължително тип око за око".

Русия иска военните формирования в Идлиб да се ликвидират

Русия иска военните формирования в Идлиб да се ликвидират

Лавров коментира, че Русия е в контакт със САЩ и тече комуникация между въоръжените им сили

"Санкциите са наложени на базата на напълно лъжливи обвинения. Думите "много вероятно" са всичко, което британските власти успяха да предявят срещу Русия", подчерта руският първи дипломат.

"Не се поддаваме на истерия, не искаме да отговорим око за око. Отговаряме на санкции, налагаме ответни ограничителни мерки, но по начин, който няма да бъде вреден за нас. Ние удряме отделни личности, които ускориха това колело на русофобията, което е абсолютно ненужно за американците, Европа и самите нас", допълни Сергей Лавров.

Лавров осъди русофобията на САЩ

Лавров осъди русофобията на САЩ

Отново определи санкциите като контрапродуктивни

Той коментира и положението в сирийската провинция Идлиб, която е контролирана от бунтовниците. По думите му, положението там не може да бъде търпяно неограничено време.

Говорейки пред студенти в Москва, Лавров посочи, че сирийското правителство, което е съюзник на Русия, има пълното право да ликвидира екстремистите в северната провинция Идлиб.