Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Съветът за сигурност на ООН едва ли ще приеме проекторезолюция на САЩ относно Венецуела, съобщават руските медии.

"Съветът за сигурност на ООН никога няма да приеме такова решение, както вие самите разбирате", подчерта Лавров.

Венецуела, глобалната игра и България

Венецуела, глобалната игра и България

Интересите на България не се изчерпват с вноса на петрол и банани. Основният ни интерес е ликвидирането на експеримента "чавизмо-мадуризъм". В противен случай примерът може да се окаже заразителен и нашенски "мадуровци" да наберат сили

Той нарече лъжа твърдението на САЩ, че руската резолюция за Венецуела е целяла нарушаване на американските хуманитарни действия.

"Това е опит за отклоняване на вниманието от факта, че американската проекторезолюция всъщност има за цел да прикрие предвидените провокации с предоставянето на хуманитарна помощ като средство за дестабилизиране на положението във Венецуела, и дори получава претекст за пряка военна намеса", коментира руският първи дипломат на пресконференция в Москва.

Венецуела блокира хуманитарната помощ

Венецуела блокира хуманитарната помощ

Пратките съдържат храни и лекарства на стойност 20 млн. долара

Руският външен министър отбеляза, че руската резолюция за Венецуела имала за цел "да подкрепи задачата за създаване на национален диалог".

"От самото начало подкрепихме инициативата на Мексико и Уругвай, която говори за възможно най-бързо създаване на условия за национален диалог с участието на всички политически сили във Венецуела", посочи още Сергей Лавров.

Той също така заяви, че венецуелският президент Николас Мадуро "веднага изрази готовност" да започне преговори с опозицията, но тя отхвърлила предложението заради натиска от САЩ.

Русия готвела "сирийски сценарий" за Венецуела

Русия готвела "сирийски сценарий" за Венецуела

Мадуро се превръщал в заложник на Русия

Освен това руският първи дипломат настоял, че САЩ са загубили чувството си за срам по отношение на продължаващата криза във Венецуела.

По-рано американският президент Доналд Тръмп коментира, че американска военна намеса във Венецуела е "вариант".

На 23 януари Хуан Гуайдо, който е председател на парламента, в който опозицията има мнозинство, се самопровъзгласи за временен държавен глава и по-късно беше признат за такъв от САЩ, Канада и други американски съюзници.

Русия, Мексико, Китай, Турция, Уругвай и няколко други страни подкрепиха Мадуро за легитимен държавен глава.

Мадуро отсече: Никой агресор няма да влезе във Венецуела, военните заплахи на Тръмп са лудост

Мадуро отсече: Никой агресор няма да влезе във Венецуела, военните заплахи на Тръмп са лудост

"Безумно е да смяташ, че можеш да изпратиш войски в тази земя, която ще се защитава"