Днес украинските политици се упражняват в словесна еквилибристика, техните изказвания по исторически теми, както и изказването на украинския президент Володимир Зеленски за "най-мръсния в света" руски газ, се правят не от много ум. Това коментира руският външен министър Сергей Лавров, говорейки пред студентите и преподавателите на Московския държавен институт по международни отношения (МГИМО), информира ТАСС.

"Сега украинските колеги се упражняват в някаква словесна еквилибристика: те смятат, че Рус - това е тяхно изконно название. Казват, че покръстването на Рус е само украински празник и т. н. Това е тъжно. Самият президент Зеленски прави някакви изявления, че нашият газ е най-мръсният в света. Като цяло това не е от голям ум, честно казано", подчерта руският първи дипломат.

САЩ оказват помощ на Украйна в размер на 3 млрд. долара

САЩ оказват помощ на Украйна в размер на 3 млрд. долара

Вашингтон е отпуснал 2,5 млрд. долара на Киев от 2014 г.

По думите на Лавров Киев се ръководел от желанието изкуствено да поддържа и увеличава русофобската реторика и деятелност, "за да удържи Запада на позиции в подкрепа на украинското правителство".

"Това правителство се опитва да играе на очевидното желание на Запада да използва по всякакъв възможен начин различни методи, различни действия, за да се опита да извади Руската федерация от равновесие, да дестабилизира, да отклони вниманието от решаването на основните проблеми, пред които сме изправени, и, навярно, за да направим нашата външна политика по-малко активна", продължи шефът на руското външно министерство.

5 страни създават фонд за подкрепа на Украйна срещу руската агресия

5 страни създават фонд за подкрепа на Украйна срещу руската агресия

В него влизат Великобритания, САЩ, Канада, Швеция и Швейцария...

"Украинският режим спекулира с това, това е очевидно за всички. Веднъж заложил на това, сега Западът някак не е много удобно веднага да се откаже от този залог. Тя очевидно загуби, осъзнаването на това предстои, но все още не е изразено в практически стъпки", отбеляза още Сергей Лавров. 

Зеленски на среща с американския министър на енергетиката Дженифър Гранхолм по време на посещение във Вашингтон относно руския газ заяви, че това е "най-мръсният газ в света" заради значителни емисии на метан по време на добиването и транспортирането, както и "поради корупция, шантаж и манипулации".

През 2020 г., според оператора на газо-транспортната система на Украйна, транзитът на руски газ през Украйна е спаднал до 55,8 млрд. куб. метра, което е най-ниският показател за последните 30 години. Това означава натоварване на газотранспортната система на страната с по-малко от 30 процента.

България твърдо подкрепя Украйна и е загрижена за милитаризацията на Черно море

България твърдо подкрепя Украйна и е загрижена за милитаризацията на Черно море

МВнР: Деокупацията на Крим и регулирането на конфликта в Източна Украйна трябва да са високо в международния дневен ред