Западът буквално тласка Украйна да продължи войната, която води срещу Русия. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в сряда на среща с участници в научно-образователната програма "Диалог за бъдещето", съобщи ТАСС.

Според министъра, западните страни не се опитват да избягват военен конфликт между ядрените сили.

"Това говори много, включително в контекста на тяхната линия за Украйна, която буквално е тласкана да продължи войната, която Западът води срещу Руската федерация", каза той.

Лавров: Западът милитаризира Югоизточна Азия, за да подчини Русия и Китай

Лавров: Западът милитаризира Югоизточна Азия, за да подчини Русия и Китай

Руският външен министър упрекна действията на САЩ в региона

Ядрените сили трябва да избягват всякаква военна конфронтация помежду си, включително с използване на конвенционални оръжия, каза Лавров.

Лавров припомни, че по инициатива на Москва в началото на тази година лидерите на страните - постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН потвърдиха, че в ядрена война не може да има победители и тя никога не трябва да се разпалва.

"Позицията на Русия отива по-далеч: в допълнение към недопустимостта на такава война е необходимо да се избягва всякакъв военен сблъсък между ядрените сили, дори с използването на конвенционални оръжия. Ескалацията може да стане неконтролируема", подчерта той.

Министърът посочи още, че Москва ще продължи да отстоява глобалната сигурност и стабилност.

"По инициатива на Русия президентите на Руската федерация и Съединените щати Владимир Путин и Джо Байдън на 16 юни 2021 г. потвърдиха формулата Горбачов-Рейгън: в ядрена война не може да има победители и тя никога не трябва да се отприщва. ", добави Лавров.

Лавров разкритикува Запада за подлите му трикове на геополитическо инженерство срещу Русия и Китай

Лавров разкритикува Запада за подлите му трикове на геополитическо инженерство срещу Русия и Китай

Двустранното взаимодействие между Москва и Пекин достигнало безпрецедентни висоти

Бързата еволюция на НАТО тревожи Русия, каза още министърът.

"Загрижени сме за бързото развитие на Северноатлантическия алианс, включително в контекста на войната, отприщена от Запада срещу нас в Украйна и глобалната сигурност. Доскоро всички бяха убедени, че НАТО е отбранителен съюз, който се занимава само с защитавайки териториите на собствените си членове.След изчезването на СССР и Варшавския договор изчезна и смисълът от съществуването на НАТО - все пак те искаха да се "защитят" от социалистическия лагер, ръководен от Съветския съюз", каза министърът казах.

Лавров подчерта, че въпреки това НАТО не е изчезнал и продължава да търси смисъла на своето съществуване.

"Първоначално кампанията в Афганистан се смяташе за оправдание. След това, след срамното бягство от тази страна, НАТО се нуждаеше от друга причина - припомни ръководителят на руската дипломация. - Те я намериха в сдържането на Русия и раздуването на Украйна. За мнозина години след преврата в Киев, това се превърна в инструмент за сдържане на Русия, плацдарм за атака на руските интереси в непосредственото ни обкръжение.През цялото това време, с прякото насърчаване на западните спонсори на режима в Киев, законодателното унищожаване на руския език, култура, медии и образование.

Киев не иска да чака победа във войната, за да влезе в НАТО

Киев не иска да чака победа във войната, за да влезе в НАТО

Така той отговори на Столтенберг

Загубата на водещи позиции на световната сцена от Запада може да провокира НАТО към необмислени безотговорни решения, каза руският външен министър.

"Експанзионистичният глобализъм, демонстриран от този агресивен блок, е безпрецедентен. Убеден съм, че глобалното мнозинство ясно вижда заплахите, породени от тази линия на съюза, и осъзнава, че разбирането на западняците за загубата на водещите им позиции на световната сцена може да вдъхнови НАТО да вземат прибързани, безотговорни решения", подчерта министърът.