Руският външен министър Сергей Лавров реагира на изявление на министъра на отбраната на САЩ Марк Еспър, който отчете успех на Пентагона в съдържане на агресивни действия на Русия и Китай, съобщават руски медии. 

Според Лавров е жалко, че сегашната американска администрация, "буквално е затрупана от желания да сдържа всички, освен себе си".

Министърът добави, че действията на САЩ в света представляват заплаха за стратегическата стабилност.

Лавров припомни оттеглянето на американците от Договора за ИНФ, Договора за открито небе и Договорът за цялостна забрана на ядрените изпитания, което подкопава доверието между страните.

Ръководителят на руското външно министерство подчертава, че Русия е заинтересована да развива нормален диалог с всички страни, включително със САЩ.

Шефът на Пентагона отчете успешно "сдържане" на Русия

Шефът на Пентагона отчете успешно "сдържане" на Русия

По повод една година от встъпването му в длъжност

Изглежда САЩ се готвят за конфликт с която и да е държава, коментира Лавров

Показател за това може да бъде например фактът, че в диалог с Москва те се опитват да премахнат термина "стратегическа стабилност" от употреба и да го заменят с термина "стратегическо съперничество", отбеляза министърът.

Лавров не изключи, че подобен подход може да бъде опит за разсейване на вниманието на американското население от вътрешни проблеми, а предизборната кампания се отразява на ситуацията.

Си Дзинпин разговаря с Путин за конституцията и защита на суверенитета на страните

Си Дзинпин разговаря с Путин за конституцията и защита на суверенитета на страните

Китай отново отчита подкрепа за Русия, "решително да защити мира по целия свят"

САЩ са готови да се конфронтират с всяка страна, демонстрираща независимост, подобна философия е фатална на първо място за самите САЩ, допълва Лавров.

Самата философия показва, че американците се готвят за конфликт. Това е лошо, обясни той.

Президентът на Русия Владимир Путин привлече вниманието на световната общност към поведението на САЩ още през 2007 г. със своята "реч в Мюнхен".

Путин обърна внимание на факта, че Вашингтон се опитва да замени международното право със своето право и да накара целия свят да живее по техните - американските правила. В същото време Путин подчертава, че еднополюсният модел, към който се придържа САЩ, е невъзможен през 21 век.

Китай предупреждава САЩ срещу "параноя в стил Маккарти"

Китай предупреждава САЩ срещу "параноя в стил Маккарти"

САЩ изкуствено създава различни китайски заплахи и може да се стигне до самосбъдващо се пророчество